Stručnjakinja UN-a za klimu: Globalno zagrijavanje posljedica je gramzivosti naftne i plinske industrije

Christiana Figueres pozvala je na "hitnu preobrazbu" prema zelenijoj proizvodnji energije nakon što su vodeći klimatski stručnjaci u ponedjeljak upozorili svijet da će klimatske promjene ugroziti zalihe hrane, usporiti gospodarski rast i stvoriti plodnije uvjete za oružane sukobe

Vodeća stručnjakinja UN-a za klimu pozvala je u četvrtak naftnu i plinsku industriju u svijetu da drastično iskorači prema čišćoj budućnosti u kojoj će novim tehnologijama biti smanjena emisija ugljičnog dioksida ili da se suoči s rizikom da tri četvrtine rezervi fosilnih goriva ostane pod zemljom kao jedini način da se zaustavi globalno zagrijavanje.
"Vrijeme eksperimentiranja, marginalnih promjena i uvjetovanog odgovora je prošlo", poručila je Christiana Figueres udruženju za očuvanje okoliša međunarodne naftne industrije (IPIECA) u govoru u Londonu.

Pozvala je na "hitnu preobrazbu" prema zelenijoj proizvodnji energije nakon što su vodeći klimatski stručnjaci u ponedjeljak upozorili svijet da će klimatske promjene ugroziti zalihe hrane, usporiti gospodarski rast i stvoriti plodnije uvjete za oružane sukobe.

Ograničavanje globalnog zatopljavanja na dogovorenu gornju granicu pod okriljem UN-a znači da "tri četvrtine rezervi fosilnih goriva moraju ostati pod zemljom a one koje koristimo moramo koristiti odgovorno i štedljivo", kazala je.

Vlade u svijetu dogovorile su da se prosječni porast globalne temeprature ograniči na najviše dva stupnja Celzija iznad temperature u predindustrijskom razdoblju i da se to postigne značajnim ograničavanjem emisije stakleničkih plinova.

Naftne i plinske tvrtke tvrde kako reagiraju na problem globalnog zagrijavanja primjerice tako da se fokusiraju na energetsku učinkovitost i tehnologije koje proizvode malo ugljičnog dioksida.

U odgovoru na izvješće UN-a o rizicima klimatskih promjena objavljeno u ponedjeljak Exxon Mobil je kazao kako svi izvori energije uključujući fosilna goriva moraju biti korišteni kako bi se ispunile rastuće potrebe za energijom u svijetu.

"Sve sadašnje rezerve ugljikovodika koje ima Exxon Mobil potrebne su zajedno sa značajnim industrijskim ulaganjima kako bi se odgovorilo na globalne potrebe za energijom", navodi se u prioćenju potpredsjednika tvrtke za strateško planiranje Williama Coltona.

Figueres posljednjih mjeseci sve glasnije kritizira industriju koja proizvodi energiju iz fosilnih goriva u okviru napora da se promoviraju obnovljivi izvori energije poput solarne energije ili vjetroelektrana.

U studenome je pozvala na "čišćenje" industriju ugljena.

Ona je kazala kako bi naftne i plinske tvrtke trebale izvijestiti o rizicima poslovanja nakon što su se vlade 2010. suglasile da ograniče zatopljavanje na manje od dva stupnja Celzija iznad razine u predindustrijsko doba.

Trend porasta prosječne globalne temperature je takav da bi mogao probiti dogovorenu gornju granicu.

Figueres, koja vodi tajništvo UN-a za klimatske promjene u Bonnu, podsjetila je da je UN-ov međuvladin odbor za klimatske promjene utvrdio da je svijet već "potrošio" više od polovice previđene maksimalne emisije ugljičnog dioksida od ukupno bilijun tona ugljika uz koju se može postići dogovorena gornja granica globalnog zagrijavanja.

Poručila je da bi energetske tvrtke trebale poduzeti i mjere da ograniče gubitke metana, lobirati za stimulativnije cijene za kvote emisije ugljika i investirati u tehnologije kojima se ugljik prikuplja i deponira umjesto da se otpušta u atmosferu.

Te tehnologije omogućile bi proizvodnju struje u elektranama uz eliminiranje najvećeg dijela emisije ugljika.

No takvih je projekata još malo. Kanadska tvrtka Saskatchewan Power prva je i ona će ove godine započeti jedan takav projekt vrijedan 1,35 milijarde dolara i njime će se ukloniti godišnje milijun tona ugljičnog dioksida koji bi inače pridonio globalnom zatopljavanju.

Hina