Istraživanje: Teškoće u razvoju uobičajene i kod braće i sestara djece s autizmom

Za potrebe istraživanja znanstvenici su usporedili 256 mlađe braće i sestara osoba s autizmom i 176 mlađe braće i sestara osoba bez razvojnih poremećaja. Pokazalo se da se kod braće i sestara osoba s autizmom razvojna odstupanja mogu primjetiti već u dobi od 12 mjeseci

Sudeći prema rezultatima istraživanja koje je objavljeno u časopisu za dječiju i adoloscentsku psihijatriju američke akademije, kod 17 posto mlađe braće i sestara osoba s autizmom se također razvije autizam, a kod 28% primjećeni su druge vrste razvojnih i mentalnih odstupanja.   
Za potrebe istraživanja znanstvenici su usporedili 256 mlađe braće i sestara osoba s autizmom i 176 mlađe braće i sestara osoba bez razvojnih poremećaja.
Pokazalo se da se kod braće i sestara osoba s autizmom razvojna odstupanja mogu primjetiti već u dobi od 12 mjeseci.
Među djecom kod koje su primjećena razvojna odstupanja, ali bez autizma, zastupljeni su blaži problemi u socijalnoj interakciji i komunikaciji.
Istraživači su naglasili da ovi rezultati ukazuju na potrebu praćenja razvojnih odstupanja kod djece čija starija braća ili sestre imaju autizam. 

"Ova saznanja bi nam trebala pomoći da eventualna razvojna odstupanja primjetimo u vrlo ranoj dobi i time budemo u mogućnosti, bar donekle, utjecati na neuromotorički razvoj djece“, rekla je Sally Ozonoff, voditeljica istraživanja s californijskog sveučilišta.   

B. Šutalo