Kriv je: Sud nije povjerovao Ivi Sanaderu da je bogatstvo stekao pošteno

Svi osim Sanadera i Mačeka u cijelosti su priznali Uskokove optužbe da su iz državnih institucija i tvrtki izvukli 70-ak milijuna kuna, koji su završili u stranačkom 'crnom fondu' i privatnim džepovima

HDZ i bivši čelnik te stranke Ivo Sanader danas su proglašeni krivima za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici.
Nepravomoćnom presudom zagrebačkog Županijskog suda krivima su proglašeni i bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, stranačka blagajnica Branka Pavošević, vlasnica Fimi media Nevenka Jurak te bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček.

Ivo Sanader osuđen je na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 9 godina zatvora. Kazna će biti umanjena za vrijeme koje je Sanader proveo u pritvoru u razdoblju od 10. prosinca 2010. do 10. prosinca 2011. Mladen Barišić je ukupno osuđen na 3 godine, Ratko Maček je osuđen na jednu godinu uvjetno uz rok kušnje od 4 godine, Branka Pavošević je osuđena na jednu godinu i šest mjeseci, Nevenka Jurak osuđena je na dvije godine zatvora i oduzima joj se 2 milijuna i 556 tisuća kuna. Nezadovoljni presudom imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu.

Svi osim Sanadera i Mačeka u cijelosti su priznali Uskokove optužbe da su iz državnih institucija i tvrtki izvukli 70-ak milijuna kuna, koji su završili u stranačkom 'crnom fondu' i privatnim džepovima.

HDZ na optužbe odgovara da su nezakonitosti počinjene bez znanja regularnih stranačkih tijela te da bi Sanader i ostali stranci zbog materijalne i reputacijske štete trebali vratiti 50 milijuna kuna.

Sanader kojemu je ovo druga presuda za korupciju i u ovom postupku tvrdi da je nevina žrtva političkog progona.

In-Portal / Hina

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL