PaMark u posjetu Virtualnoj radionici i proizvodnim pogonima ustanove URIHO

U Virtualnoj radionici gošće iz Crne Gore, Mirjanu Paunović i Natašu Pavličić, dočekala je poslovično dobro raspoložena Višnja Majsec Sobota, koja je detaljno opisala djelatnost i karakter ovog 'pogona' ustanove URIHO koji je zaslužan za brojna zapošljavanja osoba s invaliditetom i njihovo bolje pozicioniranje na tržištu rada

Kvalitetna razmjena iskustava i ideja! Tako bi se u par riječi mogao opisati posjet Mirjane Paunović i Nataše Pavličić Virtualnoj radionici te proizvodnim pogonima ustanove URIHO.
Uvažene gošće iz Podgorice, da ih predstavimo u kratkim crtama, čelnice su Multidisciplinarnog obrazovnog centra PaMark, jedinstvene institucije te vrste u Crnoj Gori, možda i šire.
PaMark je još 1990. godine utemeljila upravo Mirjana Paunović, i to isključivo vlastitim kapitalom. Nekoliko godina kasnije priključila joj se i Nataša Pavličić, koja je zasjela u direktorsku fotelju, pa su ove poduzetne dame 'pljunule u šake' i osmislile te realizirale programe od velike koristi za osobe s invaliditetom u Crnoj Gori. Uz ostalo, PaMark svojim klijentima nudi obrazovanje i osposobljavanje za tržište rada, a tu su i brojne radionice poput one informatičke, tečajevi stranih jezika, te edukaija za poslovnog administratora. Valja napomenuti kako su svi programi PaMarka licencirani od crnogorskog Ministarstva prosvjete i sporta.
U Virtualnoj radionici gošće iz PaMarka dočekala je poslovično dobro raspoložena Višnja Majsec Sobota, koja je detaljno opisala djelatnost i karakter ovog 'pogona' ustanove URIHO koji je zaslužan za brojna zapošljavanja osoba s invaliditetom i njihovo bolje pozicioniranje na tržištu rada. O Virtualnoj radionici In-Portal je pisao u nekoliko navrata, pa se ne želimo ponavljati, no dovoljno je samo napomenuti kako su dame iz PaMarka izrazile iskreno čuđenje pred činjenicom da tako dobro organiziran i učinkovit 'virtualni pogon' uopće postoji na ovim prostorima.
Nakon Virtualne radionice Mirjana i Nataša zaputile su se u Novi Zagreb, u proizvodne pogone ustanove URIHO, gdje ih je uz brojne radnike i rukovoditelje dočekao i ravnatelj Josip Držaić.
I opet su gošće iz Crne Gore bile ugodno iznenađene, ovaj put činjenicom da u ova recesijska vremena proizvodnja raznih dobara nije stala, i da osobe s invaliditetom redovno primaju plaću, zarađenu vlastitim trudom i znanjem.
PaMark i URIHO svakako će tražiti načina da ostvare suradnju, i kad je o obrazovanju i o zapošljavanju riječ.

Tekst i foto: M. Kristić