Prvenstvo u sjedećoj odbojci: Ponovno je zablistala ekipa IOK Zagreb i zadržala vodeće mjesto na tablici

"Sjedeća odbojka jako je dobar sport za osobe s invaliditetom jer, baveći se njime, te djevojke se druže, putuju, socijaliziraju i uključuju u zajednicu. Problem nam je što je malo djevojaka pokazalo interes, željeli bismo da je taj broj veći kako bismo imali što bolju kvalitetu i mogućnost većeg izbora", kaže uz ostalo Branimir Andrušić, izbornik hrvatske reprezentacije u sjedećoj odbojci

U zagrebačkom Centru za slijepe i slabovidne 'Vinko Bek' odigrane su utakmice 6. kola prvenstva Hrvatske u sjedećoj odbojci. Ukupno je osam ekipa nastupalo na dva terena, a gledatelja je bilo više nego na nekim prvoligaškim nogometnim utakmicama. Posebno se u igri izdvajala ekipa IOK Zagreb, koja je trenutno vodeća na tablici.
Također, na turniru su bile i reprezentativke Hrvatske u sjedećoj odbojci, predvođene izbornikom Branimirom Andrušićem koji je s čitateljima In-Portala podijelio svoja više no pozitivna iskustva vezana uz ovaj sport.
"U Hrvatskoj početak ženske sjedeće odbojke datira od 10. mjesecu 2012., dakle od turnira koji se održavao u Daruvaru. Sjedeća odbojka jako je dobar sport za osobe s invaliditetom jer, baveći se njime, te djevojke se druže, putuju, socijaliziraju i uključuju u zajednicu. Sjedeća odbojka je paraolimpijski sport. Problem nam je što je malo djevojaka pokazalo interes, željeli bismo da je taj broj veći kako bismo imali što bolju kvalitetu i mogućnost većeg izbora. Trenutno imamo oko 14 igračica koje redovito treniraju te igraju u svojim klubovima. Zbog malog broja djevojke su prisiljene su trenirati zajedno s muškim odbojkašima. Bez treninga nema napretka, jasno se to vidi kada dođu u reprezentaciju, jesu li i koliko su u svojim klubovima igrale i trenirale. Preko noći nema uspjeha, već se do rezultata dolazi dugotrajnim radom i odricanjem. U muškoj konkurenciji neprikosnoveni su naši susjedi iz BIH. Njihova je liga najjača u svijetu, kod njih čak postoje tri lige pa imaju široki kadar igrača za odabir reprezentativaca. Na prošlom Europskom prvenstvu s lakoćom su došli do zlata bez izgubljenog seta. Kod žena se nametnula reprezentacija Rusije koja postoji tek tri godine. Kod njih je to sve besprijekorno organizirano i sistematizirano, vlada totalni profesionalizam. Oformili su kamp u blizini Moskve gdje se njihove reprezentativke i do šest mjeseci pripremaju za važna natjecanja. U travnju, po drugi put, putujemo u Mađarsku na Međunarodni turnir na kojem nastupaju četiri slabije reprezentacije iz donjeg doma ženske europske sjedeće odbojke. Na tom su turniru prošle godine prvi su puta i naše djevojke upisale pobjedu, svladale su Poljsku. Sljedeće, 2015. godine imamo u planu nastupiti na Europskom prvenstvu i već polako slažemo ekipu za to natjecanje. Nama je cilj na tom prvenstvu upisati barem jednu do dvije pobjede, zapravo veliki bi nam uspjeh bio da ne budemo posljednji. U Europi zasada ima devet ženskih reprezentacija. Ovom prilikom pozivam sve zainteresirane da nam se jave i okušaju, ne moraju nužno biti reprezentativke već i da se rekreativno bave ovim sportom. Ako ništa drugo, pomoći će njihovom psihofizičkom zdravlju.
Potporu nam daju Hrvatski savez sjedeće odbojke i Hrvatski paraolimpijski odbor. Najbitnije nam je da imamo njihove potpore jer oni su ti koji znaju potreba sportaša s invaliditetom, također nam pomažu i razni sponzori, ali i neki klubovi u okviru vlastitih mogućnosti", kaže izbornik Branimir Andrušić.

Marko Damjanović