Ministarstvo socijalne politike i mladih: Pozivni centar za nestalu i zlostavljanu djecu

Osnovne usluge koje se pružaju putem besplatne linije 116000 europskog telefonskog broja za nestalu djecu su primanje prijave o nestanku djeteta, prosljeđivanje prijave policiji, pružanje podrške roditeljima/skrbnicima nestalog djeteta, kao i pružanje dodatne podrške policiji u istrazi

Centru za nestalu i zlostavljanu djecu dodijeljen je harmonizirani europski kratki kod za usluge od društvenog značaja "Pozivni centar za nestalu djecu“, te su time besplatne usluge ovog broja dostupne i u Republici Hrvatskoj.

Otvaranjem besplatne linije 116000 (usluge s posebnom socijalnom osjetljivosti Republika Hrvatska se pridružila kao 24. HOTLINE za nestalu djecu u okviru Europske Unije gdje je ovaj oblik pomoći roditeljima/skrbnicima i samom nestalom djetetu već dostupan.
Osnovne usluge koje se pružaju putem 116000 europskog telefonskog broja za nestalu djecu su primanje prijave o nestanku djeteta, prosljeđivanje prijave policiji, pružanje podrške roditeljima/skrbnicima nestalog djeteta, kao i pružanje dodatne podrške policiji u istrazi. U obavljanju ovih usluga, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu surađuje s policijom i drugim organizacijama koje se bave nestalom djecom. Isto tako bitna je i međunarodna suradnja budući da nepostojanjem nekadašnjih oblika granične kontrole između zemalja EU olakšava se transport nestale djece sa teritorija jedne države članice u drugu.
Besplatna telefonska linija 116000 dostupna je 24 sata dnevno, svaki dan, a na pozive upućene liniji 116000 javljaju se djelatnici CNZD-a koji su prošli odgovarajuću obuku za pružanje pomoći roditeljima nestale djece, te primaju informacije od građana u slučaju nestanka djeteta i uz njihovu suglasnost, prosljeđuju ih policiji i drugim nadležnim institucijama.
Osim dodatne podrške policiji u istrazi nestanka djeteta, Centar zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu u pružanju pomoći djeci u kritičnim situacijama, te radu na prevenciji istih i izgrađenoj mreži kontakata sa relevantnim organizacijama u zemlji i inozemstvu, putem broja 116000 pruža usluge psihološke i druge adekvatne pomoći roditeljima nestale djece, odnosno upućuje ih u odgovarajuće institucije i pomaže im u komuniciranju i povezivanju s istima.
U slučaju da se nestalo dijete nalazi na teritoriju strane države, ovaj oblik pomoći je od iznimne važnosti, odnosno omogućava nesmetano komuniciranje sa nadležnim organizacijama i institucijama u stranoj zemlji savladavajući time jezične prepreke koje bi mogle otežavati primanje informacija o nestanku djeteta. Također, pružanje usluga podrške i pomoći omogućeno je djeci i nakon pronalaska i povratka u obitelj radi pronalaženja i rješavanja problema ranijeg nestanka i prevencije budućih nestanaka, odnosno bjegova.
Izvor: MSPM

Foto: PIXSELL