Okrugli stol: Rasprava o izmjeni sustava skrbništva u prijedlogu Obiteljskog zakona

Uvod u raspravu svojim kratkim izlaganjem započet će Ivana Milas Klarić s Pravnog fakulteta, a potom će svoje viđenje problema iznijeti Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Daniela Bratković s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta, Neda Miščević, odvjetnica i predstavnica Udruge za promicanje inkluzije, Iva Prpić, pomoćnica ministrice Ministarstva socijalne politike i mladih te predstavnici Udruge za samozastupanje

U ponedjeljak 24. veljače, od 11 do 13 sati, u Hrvatskom saboru (dvorana bana Mažuranića) održava se okrugli stol povodom izmjena Obiteljskog zakona. Sudjelovat će Udruga za samozastupanje, GONG i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, a pod pokroviteljstvom Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku.
Cilj skupa je pokrenuti raspravu oko izmjena Obiteljskog zakona s posebnim fokusom na odredbe koje uređuju skrbništvo, kao i mogućnosti za unaprjeđenje prijedloga zakona u skladu s KonvencijomUN-a o pravima osoba s invaliditetom.

Uvod u raspravu svojim kratkim izlaganjem započet će Ivana Milas Klarić s Pravnog fakulteta, a potom će svoje viđenje problema iznijeti Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Daniela Bratković s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta, Neda Miščević, odvjetnica i predstavnica Udruge za promicanje inkluzije, Iva Prpić, pomoćnica ministrice Ministarstva socijalne politike i mladih te predstavnici Udruge za samozastupanje.

Sudionici okruglog stola fokusirat će se na prikaz uređenja skrbništva temeljem Prijedloga nacrta Obiteljskog zakona. Nakon toga uslijedit će rasprava o mogućim izmjenama trenutnog modela skrbništva, potencijalnim opcijama i primjerima dobre prakse te o pretpostavkama za modele podrške u odlučivanju i konkretnim preporukama.

M. Damjanović

Foto: Patrik Macek/PIXSELL