Apsurd: Dijete s težim zdravstvenim oštećenjem nema nikakva prava jer se može brinuti samo za sebe?

PITANJE: I.R. Mama sam osmogodišnjeg dječaka B. s dijagnozom Klippel Trenay Weber, B. je imao operaciju noge na KBC Šalata. Zanima me da li s ovom dijagnozom možemo ostvariti neka prava. Živimo u Slavoniji na krajnjem istoku, godinama se borimo za njega i na izmaku smo kao i svi roditelji

Nepune četiri godine vozili smo ga u Vinkovce gdje je pohađao vrtić koji je udaljen od našeg mjesta 60 km. Probali smo ići na medicinsko vještačenje za invalidnost gdje nam je rečeno da do 4 cm noga mora biti kraća da bi dobio barem nekih 30 posto a njemu je do nekih 3 cm sad urađena operacija da barem na jedno vrijeme zaustavimo rast te noge. U centru za socijalnu skrb, kad mu je rađeno vještačenje, utvrđeno je da je dijete s težim zdravstvenim oštećenjem, ali dijete koje može brinuti za sebe. Dakle, ništa nismo ostvarili pa me zanima možete li mi dati kakav savjet. Hvala.

ODGOVOR: Poštovana, trebali biste ponovno pokrenuti postupak za utvrđivanje tjelesnog oštećenja pri Zavodu za mirovinsko osiguranje. Ovako mi je teško bilo što reći dok ne vidim rješenje. Posjetite specijalista i obavite sve potrebne preglede te s tom dokumentacijom otiđite na vještačenje.

Tada se obratite portalu neka pošalje rješenje na naš poslovni mail kako bismo Vas dalje uputili u Vaša prava shodno rješenju. Ovako Vas ne mogu bez pismenog traga uputiti na nešto drugo.

Marina Petrić, Pravna klinika u Zagrebu