Proglašeni najbolji hrvatski sportaši s invaliditetom za 2013. godinu

"Sportaši s invaliditetom u protekloj su godini nastupili na 67 međunarodnih natjecanja na kojima su ukupno osvojili 236 medalja od toga 92 zlatne, 76 srebrnih i 68 brončanih. No bez obzira na sva naša dostignuća naši sportaši koji su osvajali medalje na svjetskim prvenstvima u paraolimpijskim sportovima nisu stekli pravo na trajne naknade kod zadnjeg donošenja izmjena i dopuna Zakona o sportu," kazao je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić

Osvajačica zlatne medalje na Europskom prvenstvu u stolnom tenisu Sandra Paović, te osvajač srebrne medalje u bacanju koplja i brončane medalje u bacanju diska na IPC Svjetskom prvenstvu Branimir Budetić proglašeni su najboljim hrvatskim sportašima s invaliditetom za 2013. u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) na svečanosti koja je održana u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma.
Bivša olimpijka Sandra Paović, koja je se nakon teške prometne nesreće u Francuskoj 2009. godine, okrenula paraolimpijskom sportu, europsku titulu je osvojila u rujnu prošle godine u talijanskom Lignanu. Tijekom prošle godine osvojila je i zlatne medalje na Otvorenom prvenstvu Mađarske, Otvorenom prvenstvu Italije i Otvorenom prvenstvu Slovenije. Sandra, koja je članica stolnoteniskog kluba za osobe s invaliditetom Uriho Zagreb, nije osobno primila nagradu jer se trenutačno nalazi u Švicarskoj na specijalističkom pregledu.

Budetić je vlasnik dviju paraolimpijskih medalja u bacanju koplja, srebra iz Pekinga 2008., te bronce iz Londona četiri godine kasnije, a sada je stigao i do medalja na IPC Svjetskom prvenstvu održanom u francuskom Lyon.

"Već sam osam godina u paraolimpijskom sportu. Drago mi je što sam ostvario dobre rezultate i u post-paraolimpijskoj godini," kazao je član Agrama.

Najuspješnijom ekipom u 2013. proglašene su stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić koje su osvojile zlatnu medalja na ITTF Europskom prvenstvu u Lignanu.

Najuspješniji stručni djelatnik u 2013. je Ante Pavković, atletski trener Branimira Budetića, te Marije Iveković osvajačice brončane medalje u bacanju diska na IPC Svjetskome prvenstvu.

Priznanje za mlade i nadarene sportaše dobili su plivači Dario Burić i Ana Majsec, te karatist Ivan Modrić. Za najuspješnijeg sportaša u neparaolimpijskim sportovima proglašen je Stanko Jerković, osvajač zlatne medalje na Europskom prvenstvu u kuglanju, dok je najuspješnija sportašica u neparaolimpijskim sportovima Petra Deša, osvajačica zlatne medalje u pojedinačnoj konkurenciji na Europskom prvenstvu u kuglanju.

Dobitnici priznanja za doprinos medijskoj promociji sporta osoba s invaliditetom dobili su Maja Sever, novinarka Hrvatske televizije, te Miruna Kastratović novinarka Hrvatskog radia. Priznanje za dugogodišnji uspješni rad u sportu osoba s invaliditetom dodijeljen je Sanji Olujić, Ivanu Sabolu i Ivici Vinkleru.

"Sportaši s invaliditetom u protekloj su godini nastupili na 67 međunarodnih natjecanja na kojima su ukupno osvojili 236 medalja od toga 92 zlatne, 76 srebrnih i 68 brončanih. Na svjetskim i europskim prvenstvima osvojene su 24 medalje od toga 10 zlatnih, 6 srebrnih, 8 brončanih medalja. No bez obzira na sva naša dostignuća naši sportaši koji su osvajali medalje na svjetskim prvenstvima u paraolimpijskim sportovima nisu stekli pravo na trajne naknade kod zadnjeg donošenja izmjena i dopuna Zakona o sportu," kazao je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić naglasivši kako je HPO protekle godine dobio najveće državno priznanje Povelju Republike Hrvatske.

Hina

Foto: Igor Kralj/PIXSELL