Dodijeljene prestižne nagrade za dječju književnost koja opisuje iskustvo invaliditeta

Slikovnica "A splash of red: The life and artof Horace Pippin“, koju je napisala Jen Bryant, a ilustrirala Melissa Sweet, osvojila je nagradu za djecu najmlađe dobi. U slikovnici se opisuje borba afroameričkog folk glazbenika Horaca Pippina da nastavi sa svojim umjetničkim radom i nakon što je ostao invalid Prvog svjetskog rata

U Philadelphiji su dodijeljene prestižne nagrade za dječju književnost Caldecott i Newbery. Tradicionalno se uz njih dodijeljuje i medalja obitelji Schneider, nagrada za dječje knjige koje su na literaran i inspirativan način približile iskustvo invaliditeta.
Svake godine tri knjige dobiju nagradu Schneider: jedna za djecu do 8 godina, druga za djecu od 9 do 13 godina, a treća za teen književnost.
Slikovnica "A splash of red: The life and artof Horace Pippin“, koju je napisala Jen Bryant, a ilustrirala Melissa Sweet, osvojila je nagradu za djecu najmlađe dobi. U slikovnici se opisuje borba afroameričkog folk glazbenika Horaca Pippina da nastavi sa svojim umjetničkim radom i nakon što je ostao invalid Prvog svjetskog rata.  
"Ova biografska slikovnica na snažan način prikazuje kako su ustrajnost i hrabrost iznimno važni za svaki život s invaliditetom. To su životni suputnici koji nam pomažu da osvijestimo i ostvarimo snove“, rekla je Alyson Beecher, predsjednica odbora za dodijelu  Schneider nagrade. 
Nagradu za mlade do 13 godina osvojio je fantasy roman "Handbook for dragonslayers“ autorice Marrie Haskell . Roman nam donosi priču o princezi koja bježi od prevelike roditeljske zaštite i hrabro se upušta, unatoč svome fizičkom hendikepu,  u pustolovinu lova na zmajeve.
Trećeg Schneidera, onoga  za teen kjiževnost, osvojio je roman "Rose under fire“ autorice Elisabeth Wein. U ovom romanu autorica nam priča već kompleksniju priču o mladom pilotu koji postaje zarobljenik u nacističkom logoru, a pomažu mu fizički deformirani poljski politički zatvorenici, žrtve nacističkih medicinskih eksperimenata.    

Na kraju da spomenemo i ovogodišnje osvajače najvećih nagrada za dječiju književnost. Newberry nagradu osvojila je Kate DiCamillo za roman “Flora & Ulysses: The illuminated adventures“, a Caldecot, nagradu za najboju slikovnicu, osvojio je Brian Floca za slikovnicu “Locomotive“.

B. Šutalo