Stariji očevi imaju veće šanse dobiti potomke s autizmom, intelektualnim teškoćama i drugim mentalnim poremećajima

"Zaključili smo da je rizik od razvitka psihičkih poremećaja, a posebno mentalne retardacije, autizma i šizofrenije, značajno povećan kod djece očeva starijih od 29 godina“, kaže John McGrath, voditelj tima koji je proveo istraživanje na Institutu za mozak iz Queenslanda

Kod djece starijih očeva puno veća mogućnost razvitka autizma, intelektualnih teškoća i drugih mentalnih poremećaja, upozorava nova studija. 
Opsežna studija je analizirala medicinske nalaze 2.8 milijuna djece rođene u Danskoj između 1953. i 2006. godine.
Istraživači su uspoređivali koliko dob oca i majke u trenutku djetetova rođenja korelira s razvitkom  nekih od bolesti navedenih  u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti svjetske zdrastvene organizacije. Posebno se obratila pažnja na bolesti kao što su: šizofrenija, poremećaj u prehrani, narkomanija, mentalna retardacija  i drugi poremećaji. 
"Zaključili smo da je rizik od razvitka psihičkih poremećaja, a posebno mentalne retardacije, autizma i šizofrenije, značajno povećan kod djece očeva starijih od 29 godina“, kaže John McGrath, voditelj tima koji je proveo istraživanje na Institutu za mozak iz Queenslanda (Australija). Ovo istraživanje se poklapa  s dosadašnjim studijama koja su pokazala da potomci starijih očeva imaju više tzv. De novo (novih) mutacija.    
Australska studija također pokazuje da djeca očeva starijih od 45 godina imaju čak 34% više šanse za razvitak mentalnih poremećaja nego djeca očeva mlađih od 29 godina.
Najnoviji rezultati nam jasno pokazuju da je, uz poboljšanu dijagnostiku i  nove spoznaje, sve kasnija dob u kojoj se suvremeni muškarci odlučuju za očinstvo, također jedan od razloga sve većeg broja dijagnosticiranih psihičkih i mentalnih poremećaja.
B. Šutalo