Udruga za samozastupanje: Aktivan život osoba s intelektualnim teškoćama

Većina članova udruge provela je jedan dio života u institucijama za osobe s invaliditetom, a živjeli su u stalnoj izolaciji i bez mogućnosti učenja osnovnih životnih navika. Marginalizacija i svojevrsno izbacivanje iz društva dovela je do toga da osobe nisu bile upoznate ni sa svojim osnovnim pravima

Udruga za samozastupanje nevladina je udruga iz Zagreba koja postoji od 2003. godine, jedina je udruga u Hrvatskoj koju su osnovale osobe s intelektualnim teškoćama, a koje se i same bore za veća prava i samostalno izražavanje.

Marginalizacija i izolacija

Udruga je osnovana kako bi poboljšala položaj osoba s intelektualnim teškoćama kojima se želi dati mogućnost aktivnog uključenja u svakodnevni život i sudjelovanje u lokalnoj zajednici. S tim u skladu provodi se niz aktivnosti kojima se nastoji podići razina svijesti o pravima osoba s intelektualnim oštećenjima. Većina članova provela je jedan dio svog života u institucijama za osobe s invaliditetom, a živjeli su u stalnoj izolaciji i bez mogućnosti učenja osnovnih životnih navika. Marginalizacija i svojevrsno izbacivanje iz društva dovela je do toga da osobe nisu bile upoznate ni sa svojim osnovnim pravima.

Stoga u sklopu radionice postoji niz asistenata koji organiziraju i vode radionice i sastanke kroz koje potiču na međusobno druženje. Jednako tako osobe s intelektualnim teškoćama po prvi puta znaju što znači izražavati svoje stavove i mišljenja, te razvijanje nekih novih vještina.

Borba za pravo glasa

Gotovo svi članovi udruge žive u stanovima u sklopu zajednice i primaju određenu novčanu pomoć, a time se još jednom dokazuje da su osobe s intelektualnim teškoćama neovisne i vrijedne toga da budu dio društva kao i svi ostali. Udruga ne djeluje samo u Zagrebu, nego svoje podružnice ima i u Splitu, Rijeci, Osijeku, Šibeniku i mnogim drugim hrvatskim gradovima. Udruga je do sada bila aktivna u nekoliko kampanja poput Pathways kampanje za obrazovanje odraslih osoba s intelektualnim teškoćama. Osim toga, udruga ima i nekoliko brošura o obrazovanju odraslih osoba s intelektualnim teškoćama, životnim pričama članova udruge te o pravima glasa za osobe s intelektualnim teškoćama. Za izradu brošura bili su potaknuti činjenicom kako u Hrvatskoj još uvijek ne postoje tiskani materijali koji bi promicali prava osoba s intelektualnim oštećenjem.

J. Ožanić