Portal Uspon: Osobe s invaliditetom lojalni su radnici koji rijetko izostaju s posla

Usponov je glavni cilj da osobe s invaliditetom postanu punopravni članovi društva, imaju riješen socijalni status i zdravstvenu zaštitu, te da se promoviraju njihove istinske vrijednosti i kvalitete

Uspon je tvrtka koja je osnovana 2009. godine u Bosni i Hercegovini,  a s ciljem da potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom. Tvrtka je dobila i suglasnot Ministarstva rada i socijalne skrbi BiH.
Tijekom 2009. godine partnerskim su ugovorom s Reiffeisen bankom dogovorili profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u njihovom call centru. Trenutačno su na tom radnom mjestu zaposlene tri osobe. Uspon je postepeno rastao, te je danas jedini portal u BiH koji zapošljava osobe s invaliditetom i nudi im obuku. Njihov portal (www.uspon.ba) radi na edukaciji osoba s invaliditetom, treningu poslodavca i posloprimca, te HR consultingu. Do sada broji nešto više od 250 članova, registriranih osoba s invaliditetom koje aktivno traže posao.

Socijalno poduzetništvo

Tijekom rujna 2013. godine provedeno je istraživanje koje je zaključilo kako portal ima zaposlenih 28 osoba s invaliditetom, i to samo s područja Sarajeva. Danas je portal dostupan na području cijele Bosne i Hercegovine, a sve usluge portala, bilo da je riječ o onim edukativnim ili pak savjetodavnim,  potpuno su besplatne. U 2012. godini portal je organizirao i obuku pod nazivom "Izrada business plana“ gdje su se osobe s invaliditetom poticale na zapošljavanje. Obuka je trajala tri mjeseca, a na kraju obuke održana je i konferencija na temu socijalnog poduzetništva na kojoj su donatorima predstavljeni business planovi koji su nastali tijekom obuke.
Osim navedenih projekata, portal se može pohvaliti i programima profesionalne rehabilitacije, osposobljavanja teže zapošljivih kategorija, zapošljavanjem osoba s invaliditetom većim od 60 posto, osposobljavanjem osoba s intelektualnim teškoćama. Usponov je glavni cilj da osobe s invaliditetom postanu punopravni članovi društva i imaju riješen socijalni status i zdravstvenu zaštitu te da se promoviraju njihove istinske vrijednosti i kvalitete. Trenutačno Uspon ima 14 zaposlenih, od kojih je 12 osoba s invaliditetom. Njihovo iskustvo govori da su osobe s invaliditetom lojalni su radnici koji rijetko izostaju s posla.

Savjeti za poslodavce

Uspon ima i svoj priručnik za zapošljavanje osoba s invaliditetom (www.oscebih.org) u kojem se daju savjeti svim budućim poslodavcima koji žele zaposliti osobu s invaliditetom. Osim toga, priručnik opisuje cijeli postupak raspisivanja natječaja, te selekcije pri odabiru kandidata u slučaju zapošljavanja osoba s invaliditetom. Svi koji to žele u priručniku mogu pročitati sve o komunikaciji s osobama s invaliditetom te boljoj pristupačnosti na radnom  mjestu. Opisuje se  postupak obuke osoba s invaliditetom, te kao ciljevi portala od kojih je najvažnija integracija osoba s invaliditetom u društvo kroz zapošljavanje.
Jasna Ožanić