Najveći skandal hrvatskog zdravstva: Stotine liječnika optuženo za korupciju

Jedan neimenovani liječnik opće medicine ustvrdio je kako je bez pomoći farmaceutskih kuća nemoguće s liječničkom plaćom putovati po kongresima i plaćati kotizaciju te pozvao da se postavi pitanje ministru Ostojiću kako je on platio svoju edukaciju u SAD-u i tko mu je njemu gastroenterologu financirao odlazak na psihijatrijski kongres sa suprugom u Havani

Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je danas kako podizanje optužnice u slučaju Hipokrat protiv velikog broja liječnika znači da se radi o ozbiljnoj i teškoj situaciji za hrvatsko zdravstvo.
"Čim je optužnica podignuta znači da se radi o ozbiljnoj situaciji i postoji sumnja. Vidjet ćemo što će sudski proces dokazati ili neće i tu će Ministarstvo ili Komora reagirati", istaknuo je Ostojić za HRT.

U aferi Hipokrat, optuženo je 364 liječnika i ljekarnika te farmaceutske tvrtke Farmal i njenih čelnika i zaposlenika zbog udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, primanja i davanja mita, zloporabe položaja i ovlasti te poticanja na zloporabu položaja i ovlasti.

Ostojić je demantirao optužbe da su i njemu farmaceutske tvrtke plaćale putovanja i stipendiju.

Naime, jedan neimenovani liječnik opće medicine za jedan je medij ustvrdio kako je bez pomoći farmaceutskih kuća nemoguće s liječničkom plaćom putovati po kongresima i plaćati kotizaciju te pozvao da se postavi pitanje ministru Ostojiću kako je on platio svoju edukaciju u SAD-u i tko mu je njemu gastroenterologu financirao odlazak na psihijatrijski kongres sa suprugom u Havani.

"Nikad u životu nisam bio na Kubi, a time ni u Havani. Stipendiju sam dobio na međunarodnom javnom natječaju Američke akademije gastroenterologije kao jedini predstavnik Europe', istaknuo je Ostojić.

Hina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL