Bravo Ameri: Nagli skok zapošljavanja osoba s invaliditetom u državnim službama

Američki primjer nam jasno pokazuje kako se rezultati mogu brzo pokazati ako se postave jasni ciljevi i odrede načini provođenja, pa i ako se radi o zapošljavanju osoba s invaliditetom. Kad bi se barem hrvatska vlada ugledala na američke kolege

Broj osoba s invaliditetom koji rade u državnim službama bilježi nagli rast, tvrdi izvještaj američke vlade. Oni navode da je broj zaposlenih dosegao najveću brojku u zadnjih 30 godina. Vladin ured za kadrovske poslove je prošlog tjedna izašao s brojkama za 2012. godinu, javlja disabilityscoop.com.  U toj godini su u državnim službama zaposlene rekordne 16653 osobe s invaliditetom, što čini sveukupno oko 220 tisuća osoba s invaliditetom u američkom vladinom sektoru. 
Rast je počeo nakon što je američki predsjednik Barack Obama 2010. godine donio izvršnu odredbu u kojoj zahtijeva da vlada zaposli 100 tisuća osoba s invaliditetom do kraja 2015. godine.“Od predsjednikove izvršne odredbe bilježimo odlične rezultate u zapošljavanju osoba s invaliditetom u zadnje tri godine“, tvrdi Katherine Archuleta, ravnateljica ureda za kadrovske poslove američke vlade. Američka vlada se pokazala kao odličan model za zapošljavanje osoba s invaliditetom. No da bi ispunili ciljeve predsjednika Obame imaju još puno posla, točnije zaposliti još više od 50 tisuća osoba s invaliditetom do 2015. godine.
Američki primjer nam jasno pokazuje kako se rezultati mogu brzo pokazati ako se postave jasni ciljevi i odrede načini provođenja, pa čak i ako se radi o zapošljavanju osoba s invaliditetom. Kad bi se bar naša vlada ugledala na američke kolege.

Branimir Šutalo