Moja priča: Dino Perica

Dino boluje od cerebralne paralize i izoliran je u derutnom stanu, a institucije mu uporno odbijaju pomoći. Pokušajte samo zamisliti osjećaj nemoći i tuge kad vlastito dijete ne možete iznijeti na svjetlost, omogućiti mu da osjeti svijet u kojem živi. Birokracija uvijek nalazi opravdanje za propuste i nereagiranje na alarmantne situacije

Majka Rajna Perica sa suprugom i sinom Dinom obratila se svim institucijama koje su trebale shvatiti i riješiti njihov problem, ali bez uspjeha.

Dino Perica boluje od cerebralne paralize koja uzrokuje višestruke teškoće, nepokretan je, u potpunosti ovisan o tuđoj njezi i pomoći. Ne može se samostalno kretati, a potrebna mu je pomoć i pri vožnji u invalidskim kolicima. Komunikacija s Dinom otežana je uslijed njegova nedovoljno razvijenog govora.

Za što se borio dragovoljac Domovinskog rata?

Uz sve navedeno, živi zatvoren u stanu od 45 kvadrata i jedino mjesto na koje može izaći je balkon. Njegovi odlasci iz stana su dva puta godišnje kada ga otac i majka nose što je sve teže, on danas ima 21 godinu i odrasla je osoba.
Obitelj Perica se nakon Oluje doselila u Obrovac, dobivši na privremeno korištenje stan koji se nalazi na trećem katu do kojeg treba prijeći 90 stepenica. Stan je potpuno derutan, vodoinstalacijske i električne instalacije su dotrajale, a vlagu valjda ne treba ni spominjati. To je dakle stvarnost u kojoj živi obitelj dragovoljca Domovinskog rata.Rijetke trenutke izvan derutnog stana Dino provodi u Crkvi
Poslali su zamolbe za dodijelu stambenog prostora koji bi bio u prizemlju na Udrugu tjelesnih invalida Zadar, Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, lokalnoj upravi i gradonačelniku Anti Županu.
Kako nam je rekla Rajna Perica, u Obrovcu se nalazi veliki broj stanova u koje se ušlo nasilno, što predlažu i njezinom suprugu koji to ne želi, naglašavajući da se borio za pravnu državu. Iz Državnog ureda za stambeno zbrinjavanje u Zagrebu navode da na listi prvenstva za dodjelu kuća i stanova u državnom vlasništvu na području grada Obrovca za 2013. godinu obitelj Perica nalazi se na 63. mjestu. Državni ured za stambeno zbrinjavanje ima jednu useljivu jedinicu koju će dodijeliti sukladno redoslijedu utvrđenom na listi prvenstva za 2013. godinu.

Alarmantna situacija

Već 18 godina ova obitelj traži i nada se dostojanstvenom životu, danu kad će svog sina imati mogućnost izvesti kada to požele. Pokušajte samo zamisliti osjećaj nemoći i tuge kad vlastito dijete želite, a nemate snage iznijeti na svjetlost, omogućiti mu da osjeti svijet u kojem živi. Birokracija uvijek nalazi opravdanje za propuste i nereagiranja na alarmantne situacije. Gdje su granice ignoriranja potrebitih i hoće li ova obitelj dobiti mogućnost humanog življenja?

Piše: Božica Ravlić