Zapošljavanje osoba s invaliditetom: Postali grafički dizajneri, a zaposlit će se u zadruzi

Predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije Gordana Jurčević jedna je od četvero Karlovčana koji su stekli zvanje grafičkog dizajnera zahvaljujući IPA projektu vrijednom 123.244,87 eura. Nositelj je Savez društava distrofičara Hrvatske, a partneri Grad Karlovac i Grad Zagreb, zagrebački Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, te Ustanova za rehabilitaciju hendikepiranih osoba

- Mislila sam da to neću moći. Pitala sam se kako ću sve stići. Međutim, predavanja i usvajanja novih znanja za mene su bila opuštajuća. Osjećam se samouvjerenije, naučila sam puno toga i vjerujem da ću to na kvalitetan način iskoristiti. Bili smo kao u školi i sada nam je žao što više ne idemo na tečaj – rekla je predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije Gordana Jurčević.

Jedna je od četvero Karlovčana, koji su stekli zvanje grafičkog dizajnera zahvaljujući IPA projektu vrijednom 123.244,87 eura. Nositelj je Savez društava distrofičara Hrvatske, a partneri Grad Karlovac i Grad Zagreb, zagrebački Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, te Ustanova za rehabilitaciju hendikepiranih osoba.

Certifikate o završenoj edukaciji zaslužili su i Nikola Srakovčić za kojeg kažu da ne bi otkrili sve njegove potencijale da nije bilo tečaja, Martina Benić i Marinko Matešić, kao i troje Zagrepčana. Oni bi se trebali zaposliti u budućoj zadruzi, odnosno putem nje plasirati svoje proizvode. To je i cilj projekta koji završava u travnju 2014. Karlovačka udruga poznata i po brojnim predmetima nastalim na kreativnim radionicama ovime je otvorila put prema socijalnom poduzetništvu.

– U sljedećih šest mjeseci naši polaznici proći će praktičnu obuku. Nakon toga ćemo posjetiti i socijalnu zadrugu u Bariju u Italiji kako bismo vidjeli njihova iskustva i na koji način rade. Opremanje zadruge već je počelo. Kupljen je flatbed printer za tisak na sve vrste materijala. Naručena su i dva sublimacijska paketa s pripadajućim repromaterijalom. Planiramo u Zagrebu i Karlovcu predstaviti zadrugu i tražiti partnere. Izradit ćemo i internetsku stranicu. Pregovaramo i kako bismo prve proizvode plasirali za sljedeću novu godinu – najavila je voditeljica projekta Marica Mirić.

Upozorila je također da su osobe s distrofijom teško zapošljive na tržištu rada. Stoga ih ovim projektom žele potaknuti na samozapošljavanje u trenutku kada im zdravstvene mogućnosti to dopuštaju.

VLM

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL