Zbog stresa na poslu nemam više želje za seksom

PITANJE: T.C. (34) Imam tek 34 godine, a unatrag godinu dana seksualni nagon mi se smanjio. Teško se uzbudim. U vezi sam tri godine i privlači me moja djevojka, ali...

Pokušali smo razgovarati o mojem problemu, bojim se koliko će ona imati strpljenja i do kada će to potrajati. Djelomičan problem je možda i veliki stres na poslu, stalno se događaju neke promjene, postoji opasnost da izgubim posao. To mi je egzistencija, djevojka je na dobrom radnom mjestu i ima veća primanja od mene. To je još jedan segment u našoj vezi koji mi stvara nelagodu, moja primanja su premala za njene planove. Ona ne vidi problem u tome da financira naše izlaske, međutim mene to jako opterećuje. Ne znam kako da se ponašam, što da poduzmem? Ranije sam bio zabavan u društvu, otvoren, pun života. Mijenjam se i to me plaši.

ODGOVOR: Dragi T.C.,
Smanjenje seksualne želje javlja se u svakoj životnoj dobi. Može se javiti već i u pubertetu. A stres je jedan od najčešćih razloga za smanjenje seksualne želje.
Naša seksualnost je jako osjetljiv aspekt našeg života. Da bi funkcionirali na tom polju, trebamo biti opušteni. Bilo kakvi događaji koji kod nas izazivaju visoku razinu stresa, ili jednostavno loše raspoloženje, čak i kratkotrajno, mogu nepovoljno utjecati na nas.Josip Friščić, dipl. psiholog
Bilo bi super ako možeš djelovati direktno na uzrok tvojih problema, a prema onome što si rekao, to je vjerojatno stres na poslu. Pokušaj pokazati šefovima da si nezamjenjivi dio organizacije. Ako si već mnogo toga pokušao na poslu kako bi poboljšao svoju poziciju, a ništa ne daje rezultate, možda bi trebao razmišljati o promjeni posla. Znam da nije lako u vrijeme krize naći posao, ali mislim da vrijedi truda pokušati naći radnu okolinu koja ti pruža ovo što tebi treba. I svakako pokušaj u svoje slobodno vrijeme ne razmišljati previše o poslu, bavi se aktivnostima koje te usrećuju.
Sa svojom djevojkom provodi vrijeme u aktivnostima koje oboje volite, koje vas opuštaju i usrećuju. Igrajte gruštvene igre, gledajte zajedno filmove...Uz to, probaj koristiti neke od tehnika relaksacije, te seksualne maštarije kako bi se opustio. Na taj način seksualna želja mogla bi se povećati.
Što se tiče razlike u primanjima, tradicionalno društvo u kojem živimo postavlja zahtjev da muškarac treba biti glava kuće, da treba više zarađivati. No vremena se mijenjaju, posljednjih nekoliko desetaka godina žene su sve češće na pozicijama koje im omogućuju dobru zaradu. Mnogo je obitelji i parova kod kojih žena zarađuje više, i samim time više pridonosi financijskom blagostanju. Na muškarcima je da prihvate to kao činjenicu. Neki to prihvate bez problema, a nekima treba vremena. Ono što je važno da u Vašoj vezi postoji bliskost i odanost, i da na kvalitetan način zajedno provodite vrijeme.

Josip Friščić, dipl. psiholog