Studija: Pružatelji skrbi za osobe s invaliditetom žive duže i sretnije

"Ako se visoko stresne situacije mogu izbjeći ili ako se tim situacijama može upravljati učinkovitije, pružanje skrbi zapravo može ponuditi značajne zdravstvene koristi za obje strane, dakle i za primatelja skrbi i za njegovatelja", rekao je autor studije David Roth

Suprotno uvriježenom mišljenju, nova studija sugerira da skrbnici za člana obitelji s invaliditetom žive ispunjeniji, smisleniji život.

U studiji  na uzorku od više od 7.000 ljudi – od kojih su polovica onih koji vode brigu za voljenu osobu s invaliditetom ili člana obitelji s nekom kroničnom bolesti - istraživači su otkrili da su skrbnici živjeli čak devet mjeseci duže od očekivanog trajanja života.
"Briga za kronično bolesne osobe u obitelji često je povezana sa stresom, a pružatelji skrbi ranije su bili povezani s povećanom smrtnosti", rekao je David Roth, direktor Sveučilišta Johns Hopkins, Centra za starenje i zdravstvo, ujedno i prvi autor ove studije objavljene u časopisu American Journal of Epidemiology. "U studiji nismo pronašli niti jednu podskupinu skrbnika koja bi bila ranjivija u odnosu na ostale članove društva ili bila izloženija povećanom riziku od smrtnosti."

"Smanjeni rizik od smrti, da zaključim, odnosi se i na osobu s invaliditetom kojoj članovi obitelji pružaju ljubav i potrebnu pažnju", rekao je Roth

Roth i njegovi kolege usporedili su podatke  3.503 obitelji koje za člana imaju osobu s invaliditetom s 3.503 obitelji u kojima nema potrebe za pružanjem skrbi. Svi ispitanici koje su proučavali imali su više od 45 godina starosti, a te dvije skupine bile su uspoređivane na temelju demografije, zdravstvene povijesti, kulture i drugih čimbenika.

Nakon šest godina istraživanja došli su do zaključka da je znatno manje pružatelja skrbi za člana obitelji s invaliditetom umrlo u odnosu na ne-skrbnike. Studija je pokazala, naime, da skrbnici bilježe nevjerojatnih 18 posto nižu stopu smrtnosti.
Istraživači nisu pronašli niti jednu skupinu skrbnika koja nije zabilježila veću dugovječnost, sretniji i smisleniji život, ali su priznali da se njihovi rezultati ne mogu primjeniti na sve slučajeve koji se referiraju na osobe s invaliditetom.
"Ako se visoko stresne situacije mogu izbjeći ili ako se tim situacijama može upravljati učinkovitije, pružanje skrbi zapravo može ponuditi značajne zdravstvene koristi za obje strane, dakle i za primatelja skrbi i za njegovatelja. Smanjeni rizik od smrti, da zaključim, odnosi se i na osobu s invaliditetom kojoj članovi obitelji pružaju ljubav i potrebnu pažnju", zaključio je Roth.

In-Portal