Zadruga Martinov plašt: Kako smo obilježili Međunarodni dan starijih

Zadrugin projekt Urbanih sklopivih vrtova naslanja se na projekt dodjele parcela na raznim lokacijama grada, što je pokrenuo Grad Zagreb kao hvale vrijednu inicijativu, u cilju izjednačavanja mogućnosti kao i ostvarenje prava jednakih mogućnosti onih osoba koje se ne mogu na tradicionalan način baviti vrtlarstvom

Prvog listopada obilježava se Međunarodni dan starijih osoba, te je u sklopu obilježavanja tog dana održana  prezentacija i radionica Urbanog sklopivog mini vrta socijalno uslužne zadruge Martinov plašt u Domu za starije i nemoćne "Sveta Ana“.
Socijalna radnica Doma Lahorka Kostelić vidjela je s skupinom korisnika mini vrt na nedavnoj prezentaciji  u sklopu Volonterske akcije Sopot, koju je organizirao Gradski ured za poljoprivredu, radio Kaj i 24 sata, te se oduševila ovim inovativnim proizvodom i uskoro je s ravnateljicom Lucom Slišković dogovorena prezentacija vrta u spomenutom Domu.

Urbani sklopivi vrt za sve generacije

Radi se o vrtovima koji su predviđeni za balkone i terase a mogu se zasaditi biljkama i bobičastim voćem (jagodama), zasađenima u sanduku, odignutom od podloge, tako da su biljke dostupne osobama kojima je zbog zdravstvenog stanja otežano sagibanje, čučanje i sl. dakle svi oni položaji tijela koje klasičan rad u vrtu zahtijeva. Kako je vrt svojom izvedbom prilagođen i osobama u invalidskim kolicima i njima je moguće bavljenje vrtlarstvom, te je ovaj proizvod novost na našem području i inovacija zadruge Martinov plašt, čija misija je skrb o ranjivim kategorijama društva, te podizanje kvalitete njihovog života, među kojima su također stariji i nemoćni, kao i osobe s invaliditetom.
Korisnici Doma su bili oduševljeni prezentacijom inovativnog proizvoda, prilikom koje im je pokazano kako se u vrtu radi (sadi salata,lučice i sije matovilac i špinat), te su im pojašnjene sve vrste postupaka koje pojedino povrće ili kultura zahtijeva.
Rado su se odazvali pozivu da i sami isprobaju sjetvu i sadnju  te iskazali interes za bavljenje takvom vrstom aktivnosti unutar Doma, koju, kroz više različitih aspekata vide nadasve korisnom.
Ono što ih najviše oduševljava je to da ih ovakav proizvod ne podsjeća na ono što ne mogu, već im pokazuje što sve, unatoč svojim fizičkim ograničenjima, mogu.

Vrtlarstvom protiv sive svakodnevice

Upravo zbog toga, socijalno uslužna zadruga Martinov plašt želi da ovaj njezin proizvod nađe svoje mjesto u ustanovama ovakvog i sličnog tipa, te će se svesrdno angažirati u ostvarenju tog cilja.
Ovaj projekt zadruge naslanja se na projekt dodjele parcela na raznim lokacijama grada, što je pokrenuo Grad Zagreb kao hvale vrijednu inicijativu, u cilju izjednačavanja mogućnosti kao i ostvarenje prava jednakih mogućnosti onih osoba koje se ne mogu na tradicionalan način baviti vrtlarstvom.
Vjerujemo da će se naći i financijska sredstva kako bi se ovaj projekt razvio i došao do onih korisnika kojima je i namijenjen.
Prezentacija je medijski popraćena od strane HRT-a, što je za korisnike Doma bio još jedan doživljaj više, te su se, barem nakratko osjećali zapaženima i važnima.
Ovakav jedan događaj je dobrodošao i za razbijanje svakodnevne rutine, inače potrebne za nesmetano funkcioniranje ustanove ovakvog tipa.
Radionicu je uspješno vodila zadrugarka Danica Graš.
Montažu vrta obavili su volonteri Damir i Nenad pod stručnim vodstvom voditelja projekta Veselka Musa.
Anđelka Bunić, upraviteljica  zadruge