Koprivnička udruga provodi projekt odobren od Agencije za mobilnost i programe EU

Strategija EU za osobe s invaliditetom 2010. – 2020. godine je opći okvir koji obvezuje Europsku komisiju da osnaži osobe s invaliditetom kako bi u potpunosti mogli uživati svoja prava i ukloniti barijere u svakodnevnom životu

Glavni cilj EU je pridonijeti stvaranju europskog društva na temelju potpune integracije OSI za koje se smatra da imaju manje mogućnosti, borbe s diskriminacijom i promicanja njihovog aktivnog sudjelovanja u svemu što utječe na njihov ekonomski i društveni život. U tom kontekstu u udruzi 'Bolje sutra' razvili su i provode projekt YEAH "Young, Equal, Active & Happy!  (Mladi, jednaki, aktivni i sretni) koji je Udruzi odobren od Agencije za mobilnost i programe EU, Mladi na djelu. Razmjena mladih koju će Udruga provoditi od 2. do 9. rujna 2013. u partnerstvu s Udrugom L’Horizon iz grada Montpellier u Francuskoj i Udruge SONČEK - Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije.
- "Young, Equal, Active & Happy! (YEAH!)" (Mladi, jednaki, aktivni i sretni) je projekt koji okuplja 18 sudionika iz Hrvatske, Francuske i Slovenije (6 sudionika po zemlji). Ključni je fokus projekta organizacija sedmodnevnog putovanja u Zadar koje će se provesti u rujnu 2013., a domaćin će biti jedna od organizacija sudionica 'Bolje sutra'. YEAH je projekt koji okuplja 18 sudionika iz Hrvatske, Francuske i Slovenije (6 sudionika po zemlji). Teme seminara biti će osnovni svakodnevni problemi mladih ljudi sa i bez invaliditeta kao što su obrazovanje, prijateljstvo i partnerske veze, rad, volonterstvo, putovanje, sport. Polovica sudionika su mladi s invaliditetom (mentalnim i fizičkim) te  mladi bez invaliditeta. Ciljevi seminara su višestruki. Pokretanje transkulturalne diskusije o EU i različitim nacionalnim modelima uključivanja mladih s invaliditetom s fokusom na dobne skupine od 0-3 (rana intervencija) i 20-30 godina (nakon školskog sustava) što su kritična razdoblja za mlade s invaliditetom. Razvoj seta preporuka za nove europske i nacionalne modele uključivanja. Doprinos interkulturalnom razvoju mladih sudionika sa i bez invaliditeta. Ovim seminarom  dobili su priliku mladi sudionici iz ruralnih sredina i socijalni radnici  (2 voditelja grupa po zemlji) da se okupe i osvrnu općenito na svakodnevne probleme u životu mladih, posebno probleme invalidnosti skupina od 0-3 godine i 20-25 godina kako bi shvatili najbolji način da se oni integriraju u društvo te da ih se promovira kao aktivne građane EU. Planirane aktivnosti  su 'brainstorming' aktivnosti (oluja ideja), simulacije, «team building» igre, okrugli stolovi, debate i posjete, koje su razvijene uz pomoć neformalnih obrazovnih modela i praksa. Sudionici će tijekom seminara izraditi vodič sa zaključcima seminara i nekim primjerima inicijativa zemalja sudionica. Ovaj vodič namijenjen je socijalnim radnicima i mladima sa i bez invaliditeta – izjavila je predsjednica Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“  grada Koprivnica, Marija Mraz.

B. Ravlić