Smilje: Što sve liječi eterično ulje čudotvorne biljke

U narodnoj medicini smilje se koristi za zaustavljanje unutrašnjih krvarenja iz nosa, pluća, probavnog sustava, liječenje kroničnog bronhitisa i protiv kašlja, ali to ni približno nije sve što se smiljem može izliječiti

U proizvodnji eteričnog ulja koriste se cvjetovi smilja, dok se u fitoterapiji koristi cijela biljka. Cvjetovi i listovi smilja sadrže jake gorke tvari, ftalide, te flavonoide. Čaj smilja ima iznimno ugodan, gotovo parfemski miris, ali gorak i neugodan okus.
Prirodno stanište smilja je Mediteran, južna Europa, može se pronaći kao samonikla biljka duž naše obale. Voli vlažno, pjeskovito tlo, cvate u kasno  ljeto i nakon cvatnje potrebno ga je obrati u protivnom biljka slabi. Proizvodnja eteričnog ulja smilja u Dalmaciji započela je 1908. godine.
Cvijet smilja sadrži manje od 0,05 posto eteričnog ulja, stoga je za proizvodnju kilograma eteričnog ulja potrebno oko jedna tona cvjetova, što ga čini izuzetno skupim. Nusprodukt proizvodnje eteričnog ulja je hidrolat koji se koristi kao tonik koji vlaži i umiruje kožu te je posebno ugodnog mirisa. Za probleme podočnjaka i natečenosti očiju preporuča se korištenje hidrolata smilja, ali mikrofiltriran, te bez dodataka (alkohola, konzervansa).
Zahvaljujući svom jedinstvenom sastavu smilje djeluje snažno regenerativno obnavljajući oštećena ili stara tkiva, protuupalno umirujući postojeća upalna stanja, djeluje analgetično, anestetično i spazmolitično te smanjuje nivo kolesterola. Zbog svog protuupalnog i regenerativnog  djelovanja izuzetno je cijenjeno za njegu dehidrirane kože, kao i sredstvo protiv starenja kože i nastanka bora. U kombinaciji sa uljem sezama daje izvrsnu zaštitu koži prilikom izlaganja sunčevim zrakama, odlično je sredstvo za ublažavanje crvenila i opeklina kože uzrokovana sunčevim zrakama. Potpomaže zacjeljivanju rana, opeklina, tretiranju akni, uboda insekata, psorijaze, ekcema i gljivičnih infekcija. Primjena eteričnog ulja smilja indicirana je u tretmanu hematoma i varikoznih vena s mogućnošću stvaranja krvnih ugrušaka, kod kroničnog umora, anksioznosti, mentalne i emocionalne iscrpljenosti, smanjuje strah, razdražljivost i mentalni nemira.
U narodnoj medicini smilje se koristi za zaustavljanje unutrašnjih krvarenja iz nosa, pluća, probavnog sustava, liječenje kroničnog bronhitisa i protiv kašlja.
Za bolju probavu dvije žlice suhog cvijeta smilja prelije se sa dva dcl vrele vode i procijedi nakon 15 minuta. Ovaj čaj uz regulaciju stolice snižava krvni tlak, kolesterol i podiže imunitet.

Za izmokravanje priprema se mješavina od 120 g smilja, 120 g kantariona, 90 g troskota, 30 g cvjetova kamilice, 60 g drena.  U hladnu vodu se stavljaju četiri velike žlice ove mješavine koja odstoji preko noći i ujutro se prokuha. Nakon što se čaj ohladi, procijedi se i pije ujutro na prazan želudac, te tri puta u toku dana, sat vremena nakon jela.

Kod hematoma i modrica koji su vidljivi prvo se nanosi tanak sloj ulja ploda divlje ruže ili neko drugo biljno ulje, a zatim nekoliko kapi eteričnog ulja smilja. Postupak se ponavlja dva puta dnevno tokom tri do četiri dana. Neposredno nakon udarca nanosi se samo ulje smilja.
Za svježe ožiljke koristite eterično ulje smilja u kombinaciji s eteričnim uljem širokolisne lavande, te biljnim uljima nevena, kalofila i ploda divlje ruže. Za stare ožiljke uz smilje koristite eterična ulja ružmarina i lavande.

Kod sportskih povreda i bolova na mjesto udarca i bola možete nanijeti jednu kap ulja smilja i jednu kap eteričnog ulja paprene metvice. Djelovanje je trenutno.

Ulje smilja u kombinaciji s eteričnim uljem palmarose, koristi se za njegu suhe kože. Zajedno s eteričnim uljem njemačke kamilice u biljnom ulju nevena izvrsno djeluje na ekceme i lišajeve. U varijanti s eteričnim uljima narda, smriče i njemačke kamilice predstavlja rješenje za tretiranje psorijaze.
Za tretiranje popucalih kapilara, eterično ulje smilja kombinirajte s eteričnim uljima čempresa i limuna. Kod rizika od tromboze vena, smilje dodajete eteričnom ulju čempresa. Kod upaljenih vena, uz čempres, koristite smilje i druga protuupalna ulja poput njemačke kamilice i limunskog eukaliptusa.
Pravilnim korištenjem u propisanim dozama, nema neželjenog djelovanja, iako kod osoba preosjetljivih na polen biljaka iz porodice glavočika može doći do pojave alergije ili kontaktnog dermatitisa. Eterično ulje smilja izuzetno je blago i mogu ga koristiti i djeca.

Piše: Božica Ravlić