Slijepa jesam, ali znam da me suprug vara

PITANJE: I.H. (33) Slijepa sam od rođenja, ali jako dobro osjećam promjene u ponašanju supruga. Uvjerena sam da me vara. Ponaša se drugačije, češće izbiva iz kuće, izbjegava zajedničke izlaske, manje komuniciramo iako smo uvijek imali tema za razgovor i zajednički planirali slobodno vrijeme

Prijateljice mi govore da možda postoji druga žena u njegovom životu. Koji su sigurni znakovi da me vara? Ponižavajuće mi je da ga provjeravam i ispitujem gdje se zadržava, jer počeo je kasnije dolaziti kući. Seksualni odnosi su se prorijedili, pitam se može li to biti samo neka kriza u našem odnosu ili me stvarno vara?

ODGOVOR: Uvijek je veliki šok saznanje da vas partner ili partnerica vara. Čak i kada ste svjesni problema u vezi ili braku te se osjećate nesretno i sumnjate da vas partner vara, često smo skloni zatvarati oči i ne vidjeti brojne znakove prevare, čak kada nas i drugi upozoravaju na njih. Pod prevarom se obično smatra postojanje paralelne, tajne veze sa drugom osobom dok je osoba koja vara u isto vrijeme u vezi ili braku. Neki ljudi su skloni naglašavati razliku između prevare koja je motivirana seksualnim motivima od prevare koja je motivirana zaljubljivanjem u drugu osobu. U biti nema razlike između ove dvije vrste motiva, iako neki tvrde suprotno. Znakovi koji mogu ukazivati na prevaru vama su najlakše prepoznatljivi. To je često udaljavanje od vas, vaših prijatelja, ostatka obitelji uzrokovana osjećajem krivnje. Često partner s kojim ste imali dobru komunikaciju pronalazi razlog i izgovor da vas napadne, naglašava vaše mane, sve to kako bi opravdao svoje ljubavne izlete. Odjednom se pojavljuje neki stari prijatelj kojeg ne želi upoznati s vama, ne govori detalje o njemu, ali navodi provodi vrijeme s njim. Obrambeni stav i odbijanje objašnjenja nakon kasnog dolaska kući, realni je pokazatelj mogućnosti da nešto ili nekog krije od vas. Ako više ne provodite slobodno vrijeme zajedno kao nekada, on izbjegava izlaske s vama, sve to ukazuje na pojavu nove ljubavi s kojom nastoji provesti što više vremena te stoga zanemaruje prijašnje obaveze i planove. Vjerojatno će se ponašati identično kao na početku veze s vama, njegovati svoj fizički izgled, posvetiti više pažnje odijevanju i slično. Prestaje tražiti vaše mišljenje o budućim planovima, ne govori „mi“ već „ja“ čime daje do znanja da je dovoljan sam sebi i ne treba vas, ali nema hrabrosti da vas napusti. Moguće je da i dalje vodi ljubav s vama, ne možete znati možda su mu misli negdje drugdje. Više mu nije važno što vi mislite i radite, čak i kada su u pitanju stvari koje direktno utječu na vašu vezu, kao da vas više ne primjećuje. Sve su to mogući znakovi, koji se možda mogu opravdati i ne postoji prevara. Stoga partnera nemojte uhoditi i od svojeg i njegovog života napraviti pakao pretjeranim sumnjičenjem. Pametno je biti oprezan i obratiti pažnju na neobične znakove, ali ako je inače sve u redu, opustite se i uživajte u ljubavi koju dajete jedno drugom. Zapamtite: iskrenost, ljubav i zdrav odnos najbolji su lijek i način da izbjegnete nevjeru i razočaranje.

In-Portal