Suvenir Arbor: Igračke za djecu s teškoćama u razvoju koje proizvode osobe s invaliditetom

Igračke tvrtke Suvenir Arbor mogu se nabaviti preko njihove Facebook stranice, u njihovu tvorničkom dućanu u Siraču te u prodavaonicama URIHO

 

Igračke koje proizvodi Suvenir Arbor iz Sirača nedaleko od Daruvara, potpuna su suprotnost sumnjivoj "plastici iz uvoza", objavljuje portal Zadovoljna.hr.

Izrađuju se u Hrvatskoj, na temelju 40-godišnjeg iskustva, i to od visokokvalitetnog domaćeg drva s FSC certifikatom - jamstvom da se drvo dobiva iz šuma kojima se gospodari prema ekološkim načelima. U proizvodnji se koriste isključivo boje na bazi vode koje nisu štetne za djecu ni okoliš.

Igračke su osobite po tome što ih izrađuju osobe s invaliditetom. Kupnjom ovih proizvoda pomažete osobama s tjelesnim i mentalnim poteškoćama u njihovu nastojanju da se ne razlikuju od "zdravih" ljudi u pravima i mogućnostima. 

"Među zaposlenicima Ustanove Suvenir Arbor više je od 60 posto osoba s invaliditetom. Naša je najvažnija misija njihova rehabilitacija i zapošljavanje, a organiziramo i kreativne radionice za djecu i odrasle. Uz proizvodnju namještaja, specijalizirali smo se za izradu drvenih igračaka, a u našoj radionici nastaju i proizvodi od prirodnih tkanina poput ručno oslikanih svilenih marama i torbi od sirovog pamučnog platna, poznatog pod nazivom žutica", ističe Ana Boroš, dizajnerica u Ustanovi Suvenir Arbor.

Iz njihove radionice izlaze domišljate slagalice i kocke, dražesni konjići i vlakići, dječje kuhinje i stolovi za male majstore, mini kuglane i indijanski šatori za klince, kolijevke i dječja kolica za igru, daske i valjci za tijesto... Posebno su simpatične cipelice vezalice pomoću kojih djeca uče vezati "žnirance" na obući. Suvenir Arbor proizvodi i dječji namještaj: stolčiće, klupe, "kinderbete"... 

"Svi naši proizvodi imaju EU certifikate, a njihova sigurnost pomno je testirana. Pazimo da uglovi budu zaobljeni, površine glatke, a konstrukcije izdržljive. Kupci mogu odabrati boje po želji, a proizvodi se mogu personalizirati i oslikavanjem te graviranjem", kaže Ana Boroš dodajući da se neki proizvodi namjerno ne boje, kako bi se u potpunosti istaknula prirodnost i ljepota drva. Većina igračaka izrađuje se od domaće bukovine, jer je bukva izuzetno kvalitetno drvo, pogodno za finu obradu. Neki predmeti izrađuju se i od drugih kvalitetnih vrsta drva: jele, lipe i hrasta.

• Drvene igračke nisu štetne za dječje zdravlje ni za okoliš. 

• Istraživanja su pokazala da djeca vole drvene igračke jer su jednostavne i praktične – nisu lomljive ni osjetljive, ne zahtijevaju baterije. S njima ne treba postupati oprezno nego su pogodne za igru u svim uvjetima.

• Nemaju elektroničke komponente (automatizirano kretanje, zvukove, svjetla i slično) pa odlično potiču maštu i kreativnost - dijete samo smišlja kako će ih upotrebljavati i što će od njih stvoriti.

• Drvene igračke odlične su za učenje (prepoznavanje boja, oblika, slova, brojeva...) te za razvijanje motoričkih vještina i spretnosti.

Igračke su prilagođene i za djecu s teškoćama u razvoju jer razvijaju finu motoriku. Primjerice, didaktička kutija sa strane ima kuglicu koju djeca trebaju "provesti" kroz kanal. Kutija sadrži i osnovne geometrijske oblike u raznim bojama, koji se ubacuju u kutiju kroz odgovarajuće proreze. Didaktička kutija može biti i škrinjica za pohranu igračaka, te sjedalica – odličan primjer multifunkcionalnosti drvenih igračaka.

Igračke tvrtke Suvenir Arbor mogu se nabaviti preko njihove Facebook stranice, u njihovu tvorničkom dućanu u Siraču te u prodavaonicama URIHO. Suvenir Arbor izrađuje proizvode i za druge brendove, primjerice za Ponge hrvatsku slovaricu koja se sastoji od ručno obrađenih drvenih kockica. 

Izvor: Zadovoljna.hr