Inteligentna kolica koja paraplegičarima i tetraplegičarima iz temelja mijenjaju život

Prije korištenja, inteligentna kolica treba „naučiti“ nazive i pozicije prostorija kako bi samostalno mogla izvršavati naredbe dobivene od korisnika. Dovoljno je da korisnik izgovori svoje odredište, kolica sama voze do tamo

Tim znanstvenika sa MIT-a (Massachusetts Institute of Tehnology) u suradnji sa Bostonskim domom 2005. godine stvara prototip inteligentnih invalidskih kolica temeljena na običnim električnim invalidskim kolicima. Njihov je cilj stvoriti personalizirana kolica koja se prilagođavaju korisniku i njegovom životnom okruženju. Vođe projekta su izvanredni profesori Nicholas Roy i Seth Teller. Bostonski dom se brine za osobe oboljele od multiple skleroze i drugih progresivnih bolesti živčanog sustava. Na glasu je po visokoj tehnološkoj opremljenosti i inovativnim metodama brige za pacijente. Osoblje i pacijenti ovog doma uvelike su doprinijeli razvoju inteligentnih invalidskih kolica.
On što čini ova inteligentna kolica „inteligentnima“ je mogućnost upravljanja pomoću govora tj. glasovnim naredbama. Ova su kolica prvenstveno namijenjena osobama bez dovoljno  fizičke snage i kontrole pokreta, mogu ih koristiti i osobe s tetraplegijom. Jedini je uvjet da osoba koja koristi ova kolica ima sposobnost govora.
Prije korištenja, inteligentna kolica treba „naučiti“ nazive i pozicije prostorija kako bi samostalno mogla izvršavati naredbe dobivene od korisnika. Dovoljno je da korisnik izgovori svoje odredište, kolica sama voze do odredišta.
Za samostalnost inteligentnih kolica su zaslužni laserski senzori pomoću kojih se kolica orijentiraju u prostoru. Takvi senzori su na početku projekta montirana na obična invalidska kolica 20 pacijenata Bostonskog doma kako bi znanstvenici sa MIT-a dobili uvid u svakodnevni život i kretanje osoba s invaliditetom u određenom vremenskom razdoblju.
Inteligentna kolica već su testirana tijekom kliničkih pokusa u kojima je sudjelovalo oko sto osoba s invaliditetom iz Bostonskog doma. Ova kolica su još u razvojnoj fazi, procjenjuje se da bi njihova cijena bila deset tisuća dolara, a ako krenu u serijsku proizvodnju cijena tada bi cijena bila i manja.
Više o inteligentnim kolicima možete saznati na stranici  http://www.riteh.uniri.hr/asistivna-tehnologija/  koju uređuju studenti Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Piše: Marin Mandić