Pomozimo djeci s invaliditetom: Jedinstveno tijelo vještačenja hitno treba 'remont'

Građanska inicijativa koja okuplja roditelje i njihove mališane s teškoćama u razvoju predlaže rješenja za kvalitetniji rad Jedinstvenog tijela vještačenja, ali i upozorava na probleme u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom

 

Građanska inicijativa Pomozimo djeci s invaliditetom detektirala je dvije skupine problema, te predlaže rješenja za poboljšanje rada Jedinstvenog tijela vještačenja.
Prva skupina je dugotrajnost postupka.
Naši prijedlozi su:
1. Provjera postoji li više zahtjeva za vještačenje od strane jedne osobe. Ako postoji treba sve predmete objediniti.
2. Treba preispitati učinkovitost i kvalitetu vještačenja dosadašnjih vještaka te prema potrebi uključiti više vještaka ili zapošljavanjem ili honorarnim radom te razmisliti o prekovremenom radu ili radu u dvije smjene. Mogu se koristiti vještaci koji su bili u sustavu socijalne skrbi.
3. Odrediti listu prioriteta prema zahtjevima. Prioritet bi trebali biti oni koji zbog duljeg čekanja mogu izgubiti pravo koje koriste ( poput produljenog porodiljnog) te progresivne smrtonosne bolesti.
4. Prilikom vještačenja treba napraviti sveobuhvatno vještačenje a ne kao do sada - parcijalno. Nalaz koji izdaje treba biti u skladu s pravima iz svih resora.
5. Povećati vremenski razmak između vještačenja prema stanju osobe.

Druga skupina je način vještačenja.

1. Treba proširiti struke vještaka na: pedijatar, neuropedijatar, psiholog, defektolog-logoped, soc. radnik, psihijatar, fizjatar, neurolog etc. Oni se mogu angažirati honorarno prema vrsti vještačenja.
2. Pored dostignute funkcionalnosti treba napraviti procjenu koliko je potrebno da se funkcionalnost održi. Tu procjenu treba ugaditi u pravilnik.
3. Kromosomske abnormalnosti (Q90-Q99) - Izdati trajno rješenje. Utvrđuje se na osnovi kariotipa i eventualne dodatne medicinske dokumentacije koje roditelj već posjeduje.
4. Edukacija vještaka
5. Ujednačavanje kriterija vještačenja
6. Osobe koje boluju od Alzheimerove bolesti još uvijek nisu u sustavu, te ne ostvaruju nikakva prava.
7. Djeca s malignim oboljenjima nisu definirana pravilnicima
8. U pravilniku MSPM proširiti osobnu invalidninu i na treću skupinu.

Veliki je problem (ne)informiranost o ostvarivanju prava. U velikom broju slučajeva stranke ne dobiju istinite i pravovremene informacije. O svojim pravima saznaju putem alternativnih kanala. Treba poštivati odredbe Zakona o socijalnoj skrbi, te bi socijalni radnici trebali stranke upoznavati o svim pravima koja su im na raspolaganju.

GI 'Pomozimo djeci s invaliditetom'

 

Povezane vijesti