Dan otvorenih vrata Udruge invalida rada

Cilj ovakvih događanja je predstavljanje aktivnosti Udruge invalida rada svim zainteresiranim građanima,  ne samo grada Zagreba nego i Zagrebačke županije

 

U prostorijama Udruge invalida rada povodom Dana otvorenih vrata tijekom ovog tjedna održane su razne prezentacije i predavanja.

O raku dojke bilo je riječi jučer, 21. travnja koji je danas najčešći tumor u žena i jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu.

U Hrvatskoj od karcinoma dojke obolijeva godišnje oko 2400 žena, a ta je bolest i vodeći uzrok smrtnosti u ženskoj populaciji  jer svake godine odnosi 900 života. Stoga je vrlo važno što ranije otkrivanje bolesti jer dijagnosticiranje karcinoma u početnom stadiju jamči izlječenje kod više od 90 posto žena.

U uvodnom dijelu prisutnima se obratio Miran Husak iz Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske Toplice koji je prisutnima predstavio program djelovanja i mogućnost rehabilitacije.

Nakon njega Željko Herceg je ukazao na važnost ranog otkrivanja raka dojke i pravovremenog pregleda pomoću mamografije i rengena.

„Već nekoliko godina zaredom organiziramo Dane otvorenih vrata  koji ove godine traju u tjednu od 18. do 22. travnja. Cilj ovakvih događanja je predstavljanje naših aktivnosti svim zainteresiranim građanima, ne samo grada Zagreba nego i Zagrebačke županije. Još uvijek je veliki broj onih koji za nas  nisu čuli. Da bi se predstavili javnosti, upoznali ih s aktivnostima kojima se bavimo, kakve usluge pružamo našim članovima, kako radimo, organizirali smo ove dane. Jako smo zadovoljni posjetom, svaki dan se odazove 30 do 50 osoba što je za nas zadovoljavajući rezultat.“, rekla nam je Ana Marija Lazić, voditeljica stručne službe invalida rada grada Zagreba.

Na samom kraju prezentacije prikazana je demonstracija vježbi kineziterapije i istezanja pod vodstvom Samije Bejtović i Stanka Svečaka.

 

Tekst i foto: Domagoj Glažar