OSVIT: Taktilna slikovnica na međunarodnom natjecanju

Kreativne radionice udruge OSVIT  krajem 2015. godine sudjelovale su na međunarodnom natjecanju izrade taktilne slikovnice za slijepu i slabovidu djecu u Cannero Rivieri u Italiji

 

Slikovnica pod nazivom „Četiri godišnja doba“ , autorice Irene Rački odabrana je uz još njih četiri  za  prednatjecanje  u  organizaciji Osnovne škole Pećine iz Rijeke u čijim prostorima postoji odjel i knjižnica za djecu s oštećenjem vida.

U samoj izradi, koja je uključivala striktna pravila i zahtjeve, nesebičnu pomoć udruga je dobila od Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek gdje su tekst slikovnice preveli na brajicu. Pionirske animacije ocijenili su i njihovi štićenici.

Pomoć kod prijave za natjecanje pružila im je djelatnica OŠ Pećine iz Rijeke defektologica

i tiflopedagogica, Javorka Milković.

Usprkos velikom trudu hrvatska slikovnica ipak nije uvrštena u prva tri mjesta od ukupno 55 prijavljenih slikovnica iz različitih zemalja cijelog svijeta.

Slikovnicu su dobro prihvatila djeca iz OŠ Pećine iz Rijeke te je iz tog razloga darovana upravo njima.

Inače, cilj  udruge OSVIT  je unapređivanje profesionalne rehabilitacije i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Bave se također organiziranjem savjetovanja, simpozija i predavanja, prate zakonske propise  te predlažu potrebne izmjene i dopune .

Mnogobrojne  aktivnosti udruge  također uključuju organiziranje kreativnih radionica osoba s invaliditetom, športskih i društvenih aktivnosti, izdavanje publikacija, zbornika i priručnika te suradnju s domaćim i međunarodnim institucijama i udrugama.  

 

Tekst: Irena Rački