Moja priča: Luka Petanjak

Luka Petanjak je devetnaestogodišnji mladić s jasnom vizijom svoje budućnosti. Rođen je u Zagrebu, no već 16 godina je stanovnik Gline

 

Cerebralna paraliza njemu je tek dijagnoza s kojom živi najbolje što može uz glazbu koja je dio njegova razvoja. Najveći uspjeh za njega je biti samostalan i neovisan o tuđoj pomoći.

Za mene su najveća prepreka bile stepenice u školama – kaže Luka. Odlazak od kuće s trinaest godina bio mi je šok, no operacija u Krapinskim toplicama bila je neophodna i tamo sam proveo dva mjeseca. Nadao sam se da ću srednju školu polaziti u Glini, ali predloženo je da se upišem u Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava. Brzo sam se prilagodio i Dubrava je postala moj drugi dom, iako koristim svaku priliku za povratak kući. Moji roditelji su veoma brižni i prema potrebama mog invaliditeta uvijek su mi pomagali i omogućili sve što mi je potrebno. Odrastajući preuzimao sam odgovornosti za sebe i sve više odbacivao prepreke.  Svaka prepreka je za mene izazov, a cijeli život borba, pa sam zahvalan roditeljima što su mi dopustili da neke stvari radim sam i tako se osamostalim.

Stanovništvo Hrvatske puno je predrasuda i neznanja, pa mislim da je budućnost osoba s invaliditetom u ovoj državi veoma neizvjesna. Problem je u društvu koje nas teško prihvaća gledajući samo naša oštećenja, a ne intelekt i sposobnost za rad.

Luka piše tekstove, pa je snimio i motivirajuću pjesmu za svaku osobu s invaliditetom uz glazbu čiji je autor Dino Gecan. Pjesmu možete čuti na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=ou4MHcuFHes  Kaže: Nemoj se predati i liti suze, moraš uvijek voljeti sebe kakav si, poštuj svakog čovjeka i svijetu reci: "Što bi bilo da sam zdrav?" Ne bi imao ovaj  dan, nikada ne bi repao, mada me prati cerebralna paraliza, zbog nje probijam granice, ne gledam iza, pronašao sam sreću zbog svog hendikepa!

Planiram upisati agronomski fakultet i nastaviti se baviti glazbom tj. hip hopom – nastavlja Luka. Još ne nastupam po klubovima, jer mi je trenutno škola na prvom mjestu. Život je ring i nakon borbe samog sa sobom, mirenjem i prihvaćanjem sebe potrebno je razmisliti kako prevladati izazove i prepreke te barijere u glavama drugih što je teško, ali moguće – zaključio je Luka.

 

Tekst: Božica Ravlić