Moja priča: Nikola Možek

Ljubav prema biciklizmu dovela ga je do tjelesnog invaliditeta - paraplegija - no Nikola nije odustao od svojih snova i hitno treba našu pomoć

 

Nikola Možek (17) iz Preloga volio je biciklizam, no ovaj mu je sport stubokom promijenio život. Tek je završio Tehničku školu Čakovec, stekao zanimanje strojobravar, a tada rez...

Kobne nedjelje, u svibnju 2015., odlučio je biciklom krenuti u Zagreb oko 6 ujutro kako bi posjetio oca koji je zbog kemoterapija bio u Klinici za tumore. Oko 8 sati, uživajući u vožnji svojim novim biciklom, doživio je nesreću s trajnom posljedicom - paraplegija. Nakon deset dana u Traumatološkoj bolnici u Draškovićevoj našao se na rehabilitaciji u Varaždinskim toplicama.

Paraplegija je stanje potpune oduzetosti dijela tijela uzrokovano ozljedom leđne moždine. Ozljeda bilo kojeg dijela leđne moždine ili živaca na kraju leđne moždine često uzrokuje trajne promjene u snazi, osjetima te drugim tjelesnim funkcijama ispod mjesta ozljede. Nažalost, ne postoji način da se leđna moždina nakon oštećenja vrati u prvotno stanje. No, znanstvenici stalno rade na novim načinima liječenja, uključujući proteze i lijekove koji mogu pospješiti regeneraciju živčanih stanica ili poboljšavaju funkciju živaca koji ostaju nakon ozljede. U međuvremenu, liječenje potrebno nakon ozljede leđne moždine usredotočuje se na sprječavanje daljnjih ozljeda i osnaživanje osoba da se vrate u aktivan i produktivan život.

"U Varaždinskim toplicama proveo sam tri i pol mjeseca, a paraplegija je stanje koje operacija ne može promijeniti", priča Nikola.

"Za vrijeme rehabilitacije položio sam maturalni ispit i odlučio upisati 4. razred kako bih stekao zanimanje strojarski tehničar. Živim s roditeljima i sestrom koja studira u Zadru. Volim posao za koji sam se školovao. Akcija koja se organizira pomogla bi mi u samostalnom življenju. S obzirom na moje godine volio bih upisati auto-školu i kupiti automobil s ručnim komandama. Imam premalo godina i previše želja da sjedim zatvoren u kući."

Predstavnica ruske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji Svetlana Vitaljevna Jezernik organizirala je humanitarnu akciju 'Za dobrotu' koja se provodi pod pokroviteljstvom Međimurske županije, Grada Čakovca i HDS ZAMP-a.

Ovom akcijom se sedamnaestogodišnjem Nikoli nastoje osigurati neophodna financijska sredstva kojima bi platio auto-školu, kupio automobil i ugradio ručne komande.

Pozivamo vas da svojim prilogom sudjelujete u humanitarnoj akciji kojom bi se podigla kvaliteta života maloljetnom Nikoli kako bi mogao nastaviti školovanje.

Humanitarna akcija, u Galeriji Scheier u Čakovcu, održat će se 14. prosinca u 18 sati otvaranjem izložbe likovnih radova koja se može razgledati do 19. prosinca od 16 do 20 sati. Akcija za Nikolu nastavlja se 19. prosinca ove godine humanitarnim koncertom na kojem nastupaju Udruga Kalinka, KUD Sloga iz Nedelišća te KUD Žiškovec.

Nikoli možete pomoći i dobrovoljnim prilozima na manifestacijama te uplatom na žiroračun: HR 9625030073100063289 SBERBANK.

Piše: Božica Ravlić

 

Povezane vijesti