Tribina: Ekonomsko nasilje nad ženama društvo još ne prepoznaje kao problem

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj svaka treća žena doživjela jedan oblik ekonomskog nasilja od svoga partnera, a svaka šesta žena doživljava ekonomsko nasilje na radnom mjestu

 

Hrvatsko društvo još uvijek ne govori o ekonomskom nasilju nad ženama i ne prepoznaje ga kao problem, poručeno je u srijedu s osječke tribine "Zajedno u sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji", a u prilog tomu istaknuto da žene u Hrvatskoj na istom radnom mjestu rade za 10 posto manju plaću od svojih muških kolega.

U raspravi povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, predstavnica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Silvija Dološić istaknula je kako je hrvatsko društvo prepoznalo fizičko i psihičko nasilje, sve otvorenije govori i o seksualnom nasilju, no o ekonomskom nasilju nad ženama još se uvijek ne govori i društvo ga ne prepoznaje kao problem. Napomenula je kako Svjetski ekonomski forum procjenjuje da će se na jednakost plaća muškaraca i žena na globalnoj razini čekati još 118 godina.

 "U Hrvatskoj su danas postignute mnoge slobode i stvarne i formalne, ali ravnopravnost spolova, kada je riječ o plaćama, radnim mjestima i ostvarivanju jednakih mogućnosti i svih prava, još je uvijek u staklenom labirintu. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj svaka treća žena doživjela jedan oblik ekonomskog nasilja od svoga partnera, a svaka šesta žena doživljava ekonomsko nasilje na radnom mjestu. Međutim, gotovo nitko se ne usudi takvo nasilje prijaviti, prvenstveno zbog straha od otkaza“, istaknula je Dološić.

Dodala je kako ovom javnom raspravom, na kojoj govore i o ekonomskom nasilju koje žene svakodnevno proživljavaju, žele apelirati na javnost da se osvijesti kako se doista ne bi trebalo čekati 118 godina da bi žene na radnim mjestima bile ravnopravne i jednake.

Mirjana Herceg, koordinatorica Ženske udruge Izvor, kazala je kako je rasprava dio njihovog programa kojim su se pridružili svjetskoj kampanji "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", koja je započela u srijedu na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a završava 10. prosinca na Međunarodni dan ljudskih prava.

"Cilj aktivizma je ukazati javnosti koliko je problem nasilja nad ženama ozbiljan i kako je nužno da se država i društvo u cjelini ozbiljno i sustavno njime bave“, poručila je Herceg. 

Raspravi su nazočili predstavnici pravosuđa, policije, socijalne i zdravstvene skrbi i obrazovanja, Skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, Županijskog tima za prevenciju obiteljskog nasilja  te nevladinih organizacija s područja Osječko-baranjske županije.

 Prema podacima Ravnateljstva policije, od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine na području te županije podnesene su 562 prekršajne prijave zbog nasilja u obitelji. Među oštećenima su 69 posto žene, 31 posto muškarci, a u obje kategorije uvrštena su i djeca koja su kategorizirana samo po spolu, ne i po dobi.  U istom razdoblju, Prekršajnom sudu u Osijeku privedena je 221 osoba zbog nasilja u obitelji, od čega 170 muškaraca i 51 žena.

Hina