UNICEF: Kako pomoći roditeljima u zaštiti dobrobiti djeteta

Tijekom prošle godine zabilježeno je 8128 slučajeva ugrožavanja djece u obitelji, a posebno brine porast slučajeva nasilja nad djecom.

 

Broj djece koja su izdvojena iz obitelji u posljednjih pet godina povećao se za čak 40 posto. Time su ta djeca privremeno ili trajno lišena prava na odrastanje u obiteljskom okruženju koje je najbolje za razvoj djeteta, posebno u najranijoj dobi.

Kako bi preokrenuli taj trend u korist djece, Ministarstvo socijalne politike i mladih, UNICEF i Društvo za psihološku pomoć okupili su akademsku zajednicu i stručnjake u sustavu socijalne skrbi na projektu mjera koje će omogućiti obiteljima da dobiju stručnu pomoć i ostanu zajedno, sve dok postoji šansa da obitelj izađe iz krize.

Kako unaprijediti mjere stručne pomoći roditeljima u zaštiti dobrobiti djeteta, tema je stručnog skupa koji će se održati 25. studenoga od 10 do 15 sati u Kongresnom centru Forum, Green Gold centar, dvorana Ljude, Radnička cesta 50.

Na skupu će biti predstavljen priručnik “Pomoć roditeljima u zaštiti dobrobiti djeteta” koji donosi praktične alate i smjernice za stručan rad s obiteljima u riziku, stavljajući u fokus dobrobit djeteta i podršku roditeljima u osiguravanju sigurnog i poticajnog okruženja za dijete.

Uz predstojnicu Ureda UNICEF-a Valentinu Otmačić, u radu skupa sudjelovat će autorice priručnika i voditeljice projekta prof.dr.sc. Marina Ajduković predstavnici Društva za psihološku pomoć, Ministarstva socijalne politike i mladih, Ureda pravobraniteljice za djecu, akademske zajednice, socijalni radnici i drugi stručnjaci, koji će govoriti o vlastitim iskustvima u radu s obiteljima u krizi.

In Portal

 

Povezane vijesti