Studija: Toksini u proizvodima koje svakodnevno koristimo uzrokuju pretilost i dijabetes

Toksine koji se povezuju s debljinom i dijabetesom nalazimo i u modernom namještaju, bojama, ljepilima, papiru, građevinskim materijalima, elektronici, plastici i poliuretanskim pjenama

 

Većina ljudi u svojim kućanstvima ima puno proizvoda koji u sebi sadrže tvari štetne za zdravlje. No jeste li znali da te tvari mogu stvarati probleme s tjelesnom težinom? 

Sve je više istraživanja koja pokazuju da toksini iz okoline mogu uzrokovati nakupljanje kilograma.  Neki stručnjaci navode da je korijen problema to što toksini iz kozmetike, hrane, sredstava za čišćenje i općenito iz okoliša preopterećuju prirodnu regulaciju težine tijela. Još gora stvar je što ih se povezuje i s nastankom dijabetesa, jer ometaju sposobnost tijela da regulira šećer i metabolizira kolesterol, što s vremenom može dovesti do inzulinske rezistencije.

Mnogi pretili ljudi u organizmu imaju visoke razine toksina. Jedan od razloga je što se toksini akumuliraju u masnim stanicama. Zbog povećanja broja toksina raste i masno tkivo. 

Toksini narušavaju hormonsku ravnotežu i ometaju endokrini sustav. Na hormone djeluju tako da minimiziraju, blokiraju, povećavaju ili smanjuju njihovo djelovanje. 

Najpogođenije vrste hormona su estrogen, hormoni štitne žlijezde, testosteron, kortizol i inzulin. Čim se jedan poremeti to se odražava i na druge hormone.  U Americi je opasnost tih toksina prepoznata i na nacionalnoj razini. Nedavno su američke glavne zdravstvene institucije počele istraživati utjecaj različitih toksina na zdravlje te mnoge od njih svrstale u skupinu obesogena – tvari koji uzrokuju debljanje.

Bisfenol 

Bisfenol A ili BPA koji se često koristi u plastičnoj ambalaži, poznat je po tome da utječe na estrogen i razine inzulina. 

Pesticidi

Pesticidima se tretiraju usjevi, a zatim putem hrane i pića ovi toksini dolaze u naš organizam. Mnogi istraživači povezuju ih s inzulinskom rezistencijom, metaboličkim sindromom i gojaznošću.

 Umjetni zaslađivači

Umjetni zaslađivači gori su od šećera jer su ove umjetne kemikalije povezane s mnogim nuspojavama među kojima je i hipotireoza - usporeni rad štitnjače.

Glukozno-fruktozni sirup

Ovaj sirup uzrokuje promjene na jetri povećanjem količine glukoze koju apsorbira, čime ona žudi za još više šećera. Ovaj proces ubrzava inzulinsku rezistenciju i gojaznost te vodi ka rezistenciji hormona leptina koji kontrolira apetit. Čest je sastojak mnogih prerađevina i umaka, zbog čega je potrebno posebnu pažnju obratiti na sastav želite li ga izbjeći.

Ftalati

Ftalate sadrže mnogi mirisni osvježivači, svijeće, deterdženti i kozmetika. Poznato je da smanjuju testosteron u mišićima što doprinosi debljanju.

Hidrogenizirana ulja 

Hidrogenizirana ulja poznata su i kao transmasnoće. Nastaju procesom kojim se biljna ulja pretvaraju u toksičnu hranu koju tijelo ne prepoznaje. Opasna su za metabolizam, povećavaju kolesterol i rizik od inzulinske rezistencije.

Rafinirani šećer i ugljikohidrati

Ova vrsta hrane brzo se apsorbira u krvotok uzrokujući brzi rast šećera u krvi i visoku potrebu za inzulinom. Tijekom rafinacije žitarice gube vlakna, vitamine i minerale, pri čemu postaju hrana s minimalnom nutritivnom vrijednošću.

Ostale toksine koji se također povezuju s debljinom i dijabetesom nalazimo i u modernom namještaju, bojama, brtvilima, ljepilima, papiru, građevinskim materijalima, elektronici, plastici i poliuretanskim pjenama.

Izvor: alternativa-za-vas

 

Povezane vijesti