Tjedan dojenja: Farmaceutska industrija još nema zamjenu za 'čudotvorno' majčino mlijeko

Kako bi podržao najranjiviju djecu i njihove roditelje u prvim zajedničkim danima, UNICEF je u suradnji s Ministarstvom zdravlja pokrenuo program promicanja dojenja u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege

 

Povodom ovogodišnjeg Svjetskog tjedna dojenja, WABA (Svjetski savez za podršku dojenju) poziva na zajedni čko djelovanje u cijelom svijetu kako bi se podržalo žene u usklađivanju dojenja i rada. Bez obzira na to radi li žena u službenom, neslužbenom ili kućnom okruženju, nužno je da je osnažena u ostvarivanju svog prava i prava svog djeteta na dojenje.

Dojenje je najbolji i najkvalitetniji način prehrane djeteta te daje adekvatnu zaštitu od bolesti. Redovito dojenje je najbolji način da se stimulira stvaranje mlijeka. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča dojenje kao jedini način prehrane prvih 6 mjeseci života. Odluka o prestanku dojenja se teško može povući. Savjete možete dobiti u bolnici ili kod vašeg pedijatra.

Tema Svjetskog tjedna dojenja 2015. o zaposlenim ženama i dojenju poziva se na kampanju Svjetskog tjedna dojenja 1993. i Inicijativu za radno mjesto prilagođeno potrebama majki. Mnogo toga je postignuto u protekle 22 godine globalnog djelovanja za podršku ženama u usklađivanju dojenja s radom, osobito usvajanjem izmijenjene konvencije Međunarodne organizacije rada o zaštiti majčinstva kojom su osigurana veća prava rodilja i zahvaljujući većem broju akcija u pojedinim državama za poboljšanje nacionalnih zakona i praksi. Na razini radnog okružja također je poduzeto više akcija za uspostavljanje radnih mjesta prilagođenih potrebama majki i dojenja što uključuje nagrade za poslodavce koji podržavaju dojenje te veću svijest u društvu o pravu zaposlenih žena da doje.

U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi 2200 djece, a u cijelom svijetu oko 15 milijuna. Prijevremeni dolazak na svijet jedan je od vodećih uzroka smrti novorođenčadi, a dojenje i kontakt prijevremeno rođene djece s roditeljima spašavaju godišnje 450 tisuća života.

Kako bi podržao najranjiviju djecu i njihove roditelje u prvim zajedničkim danima, UNICEF je u suradnji s Ministarstvom zdravlja pokrenuo program promicanja dojenja u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege. Program je u povodu Međunarodnog tjedna dojenja predstavljen u KB Merkur kao nastavak uspješnog programa "Rodilišta – prijatelji djece". Upravo je kontakt s roditeljima jedan od ključnih faktora za brži oporavak prijevremeno rođene djece. Kako bi to omogućio, UNICEF je 12 neonatoloških odjela intenzivnog liječenja i njege, među kojima i Odjel KB Merkur, opremio različitim pomagalima koja omogućuju kvalitetniji i duži boravak roditelja s djecom. Oprema vrijedna 450 tisuća kuna uključuje izdajalice, naslonjače, klokan-marame, pokrivala za inkubatore, gnijezda za prijevremeno rođenu djecu, kapice i čarapice te ostalu opremu za "klokansku skrb", odnosno kontakt "koža na kožu" djeteta s roditeljima.

Uz donaciju opreme koja će olakšati boravak roditelja s djecom i dojenje, program uključuje i edukaciju medicinskog osoblja i patronažnih sestara o važnosti i načinima dojenja prijevremeno rođene djece te o važnosti pružanja podrške roditeljima. U ožujku ove godine UNICEF je organizirao i međunarodni tečaj o promicanju dojenja u neonatalnim jedinicama intenzivne skrbi za 80 liječnika neonatologa i medicinskih sestara iz svih neonatoloških odjela u Hrvatskoj. O potrebi pokretanja programa govori i UNICEF-ovo istraživanje koje je pokazalo da su djeca s neurorizicima i djeca s teškoćama u razvoju, zbog medicinskih razloga i odvojenosti od majke, rjeđe dojena od ostale djece. Nije dojeno čak 19 posto djece s teškoćama u razvoju i 22 posto djece s neurorizicima, dok je nedojeno 6 posto zdrave djece.

Godine 1981. Svjetska zdravstvena organizacija usvojila je Međunarodni kodeks o načinu prodaje zamjena za majčino mlijeko u prehrani dojenčadi, kojim se nastoji u osnovi spriječiti reklamiranje i promidžbu pripravaka koji služe kao zamjena za majčino mlijeko. Međunarodni je kodeks u svojih 11 članaka usmjeren prema osnovnom cilju da dijete ima pravo na odgovarajuću prehranu, potičući prehranu dojenjem, dok se zamjene za ženino mlijeko može upotrebljavati jedino u slučajevima kad je to nužno.

Međunarodni kodeks usmjeruje svoje preporuke na informiranje roditelja, što proizvođač mliječnih pripravaka ne smije činiti, ulogu zdravstvenih djelatnika te ulogu države u promicanju dojenja i sprečavanju aktivnosti za propagiranje zamjena za majčino mlijeko

Mnoge međunarodne organizacije, osobito SZO i UNICEF, zalažu se za povratak kulturi dojenja, te novim inicijativama potiču vraćanje djece na prehranu majčinim mlijekom.

In Portal