Istraživanje: Što su to 'medicinski kompleksna djeca' i kakvu trebaju zdravstvenu skrb

Broj mališana koji trebaju intenzivnu njegu će rasti no, za utjehu, napredak medicinske znanosti značajno poboljšava život djece s, primjerice, srčanim manama ili onih s cerebralnom paralizom

 

Oko tri milijuna dijece u SAD-u su "medicinski kompleksna“, što znači da trebaju intenzivnu njegu od široke lepeze stručnjaka. Brojka će u slijedećem desetljeću doseći pet milijuna, no napredak medicinske znanosti, za utjehu, značajno poboljšava život mališana s prirođenim srčanim manama, anemijom srpastih stanica, cerebralnom paralizom i cističnom fibrozom.

Jedno od te djece je i mali Lakota Lockhart, koji se rodio s rijetkim poremećajem središnjeg živčanog sustava koji uzrokuje zastoj disanja svaki put kad zaspe. Bila je to i ostaje svakodnevna borba, kaže njegova majka Krystal, koja je zahvalna što joj se sin rodio preko puta regionalne bolnice Brandon jer je odmah saznala za Kliniku za kronični kompleks u dječjoj bolnici St. Joseph. Klinika je zamisao dr. Daniela Plasencia, koji je prije 14 godina odlučio poboljšati brigu za djecu s kroničnim stanjima koja utječu na više organa.

"Nije bilo nikakvih naznaka tijekom trudnoće da će biti ikakvih problema“, kaže Krystal. Ipak, nakon što je Lakota rođen carskim rezom, Krystal je čula kako je samo jednom zaplakao, a zatim medicinsku sestru kako viče: "Diši, diši“! Dva dana poslije Lakota je prebačen na intenzivnu njegu u St. Joseph, gdje je prošao kroz ruke svih liječnika: od pulmologa, neurologa, gastroenterologa do mnogih drugih stručnjaka.

Nakon 68 dana i nekoliko operacija tijekom kojih se umetnula cijev za disanje u njegov dušnik i cijev za hranjenje, osoblje klinike pripremilo je roditelje da odvedu svoje dijete kući. Prve godine, dva puta tjedno posjećivali su kliniku da se uvjere da je sve u redu.

"Sada ja imam vlastitu, 'kotrljajuću' bolnicu uz sebe“, kaže Krystal i nastavlja: "To uključuje spremnik kisika i cijevi, monitor ugljičnog dioksida kako bih bila sigurna da diše i ventilator u slučaju da ne diše, te sisaljku za čišćenje cijevi za disanje."“ Na ovaj način izbjegli su česte posjete hitnoj, osim u slučaju visoke temperature ili nekog težeg problem.

Istraživanja pokazuju da programi poput ovih u St. Josephu čuvaju novac medicinskih i komercijalnih osiguravatelja smanjujući broj posjeta hitnoj i zadržavanja u bolnici. Međutim, do problema dolazi jer Medicaid i drugi osiguravatelji ne nadoknađuju bolnicama za specijalne usluge, kao što su telefonsko konzultiranje i višesatni susreti između roditelja i specijalista, što je osobito važno za uspjeh u 'kompleksnoj brizi'.

Studija objavljena u prosincu u časopisu Američke medicinske udruge, smatra da se na djecu koja su uključena u kompleksnu kliničku njegu manje troši nego na djecu koja nisu bila uključena u taj oblik zdravstvene skrbi.

A. Štrbić

 

Povezane vijesti