Istraživanje: Liječnici nisu dovoljno stručni za liječenje odraslih osoba s poremećajima iz autističnog spektra

U Hrvatskoj, prema neslužbenim procjenama, živi između 8 i 12 tisuća osoba s različitim poremećajima iz autističnog spektra, premda je registriranih tek nešto manje od tisuću i pol

 

Liječnici sami priznaju kako u praksi nisu dovoljno educirani da liječe odrasle osobe s različitim spektrom intelektualnih teškoća, između ostalih ni one s autizmom.

Alarmantni su podaci da samo 13 posto liječnika ima odgovarajuće alate ili resurse uz pomoć kojih bi mogli prikladno zbrinuti ljude s poremećajima iz autističnog spektra. Dok su gotovo svi pružatelji medicinskih usluga rekli kako bi istražili mogućnost autizma kod pacijenta s oštećenim vidom, većina njih navodi da su se u svom radu susretali s malim brojem ljudi s dijagnozom nekog poremećaja iz autističnog spektra. Liječnici primarne zaštite također navode kako je većina njih tijekom školovanja u medicinskoj školi ili tijekom specijalizacije na fakultetu imala malo ili svega jedno praktično iskustvo.

Istraživanj,e provedeno ovoga mjeseca na Međunarodnom susretu za autizam u Salt Lake Cityju, pokazalo je kako bi od 922 ispitanih pružatelja zdravstvene pomoći njih 77 posto ocijenilo svoje sposobnosti za liječenje pacijenata različitog spektra autizma kao solidne ili nedovoljne, prenosi Disability Scoop.

Svi pružatelji usluga istaknuli su kako trebaju više edukacije te da bi voljeli vidjeti pomake u liječenju pri prijelazu s pedijatrije na liječenje odraslih osoba s autizmom i onima iz različitog spektra intelektualnih teškoća. Maria Massolo i njezini kolege u svojim nalazima iz istaživačkog programa o autizmu sa Kaiser Permanentea iz Sjeverne Kalifornije tvrde kako je to pitanje je itekako značajno za mlade osobe s autizmom koji će u nadolazećim godinama zakoračiti u zrelu dob.

Slično istraživanje nije provedeno i u Hrvatskoj, no za pretpostaviti je da ni naši pružatelji zdravstvenih usluga imaju slične probleme kao i njihove kolege u Americi. U Hrvatskoj, prema neslužbenim procjenama, živi između 8 i 12 tisuća osoba s različitim poremećajima iz autističnog spektra, premda je registriranih tek nešto manje od tisuću i pol.

Ana Štrbić

 

Povezane vijesti