Udruga slijepih Istre: Prva godina 'Pausija', programa osobne asistencije slijepim osobama

Osim direktne pomoći u kućanstvu, program ima za cilj sprečavanje izolacije i deinstitucionalizacije slijepih, mahom starijih osoba na području Istarske županije

 

Po završetku mjeseca svibnja obilježen je završetak prve godine provedbe novog trogodišnjeg ciklusa programa osobne asistencije slijepim osobama na području čitavog istarskog poluotoka pod nazivom PAUSI – program aktivnog uključenja slijepih Istre.

Financiran od strane Ministarstva socijalne politike i mladih s 300.000 kuna na godišnjoj razini, program obuhvaća direktnu pomoć u kućanstvu onim slijepim osobama koje stanuju same, sa slijepim bračnim parom, ili pak onima čiji su videći ukućani teškog zdravstvenog stanja, pa nisu u stanju brinuti se za slijepu osobu.

Program, čija je voditeljica Katja Meden, a koordinator Zlatko Kuftić, predsjednik Udruge slijepih Istarske županije zapošljava četiri osobne asistentice: dvije za Pulu i okolicu, treću za zapadni i četvrti za istočni dio te unutrašnjost Istre, od kojih je jedna ujedno i osoba s invaliditetom.

Osim direktne pomoći u kućanstvu, program ima za cilj sprečavanje izolacije i deinstitucionalizacije slijepih, mahom starijih osoba na području Istarske županije.

In Portal

 

Povezane vijesti