Kao osoba s invaliditetom na svijet gledam vedro i optimistično, ali "zdravi" prijatelji pune me mrakom

PITANJE: V. S. (28) Ne znam kako da se postavim u vremenu kad dvoje ljudi koji mi predstavljaju najveći oslonac u životu postaju pesimisti bez imalo volje da se izbore za svoje zdravlje. I sama sam osoba s invaliditetom, no uvijek na život gledam s vedrije strane.

 

Prijateljica je operirala tumor dojke i po nalazima njezino je stanje uredno, no ona stalno ponavlja da će se bolest vratiti. Govorim joj da mora razmišljati pozitivno, no kako da joj dokažem da imam pravo kad kažem da često vlastitim mislima izazivamo bolesti? Slična je situacija i s prijateljem iz djetinjstva, nakon infarkta koji je preživio i sasvim se dobro oporavio, obzirom na kritično stanje u kojem je bio, on samo govori kako očekuje da se infarkt ponovi.

Imate li neke dokaze da pozitivan stav pomaže izlječenju kojima mogu utjecati na svoje "zdrave" prijatelje?

ODGOVOR: Istražživanje kojim se mjerilo psihičko stanje pacijentica tri mjeseca nakon operacije, i onda provjeravalo njihovo zdravstveno stanje nakon pet, deset i petnaest godina donijelo je rezultate koji vašim prijateljima mogu dati jasniju sliku problema s kojim se suočavate.

Po završšetku navedenog perioda ustanovljeno je da nakon operacije stupanj optimizma žena bio od većeg značenja nego bilo koja druga karakteristika bolesti - veličina tumora, ozbiljnost i uznapredovalost ili dob pacijentice.
Pacijenticama oboljelima od raka dojke bavila se i studija iz 1999. godine. I ova je pokazala da žžene koje se nakon otkrivanja bolesti osjećaju bespomoćnima imaju veće ššanse da umru, ili da im se vrati ta zloćudna bolest, i to u roku od pet godina nakon postavljanja dijagnoze.

Koji je razlog ovog fenomena? Najvjerojatnije je objaššnjenje da pozitivno gledanje na žživot pomažže izlučivanju nekih hormona u tijelu - prvenstveno serotonina, hormona sreće. S druge strane, manja je produkcija hormona stresa i time smanjena opasnost od srčanog udara. Jedna kanadska studija pokazala je da žžrtve srčanog udara, ako zadržže pozitivan stav prema budućnosti, imaju čak tri puta manje ššanse da ponovno dožžive infarkt u roku od godine dana.
Psiholog Oakley Ray s američkog Sveučilišta Vanderbilt proučio je rezultate brojnih studija i vjeruje da se objaššnjenje pozitivne korelacije između optimizma i poboljššanog zdravstvenog stanja možže izraziti složženicom psiho-endo-neuro-imunologija, skraćeno PENI.
Prema dr. Oakleyu, to je interakcija između uma i endokrinog, žživčanog i imunološškog sustava.
"Postoje patogeni koji mogu žživjeti u ravnotežži s nama – primjerice virus tuberkuloze - ali samo u malom broju slučajeva će se razviti bolest", tvrdi dr Oakley, "Oni koji se ne razbole vjerojatno imaju djelotvoran PENI sustav."
Profesor Cary Cooper, psiholog sa Lancaster Sveučilišta, kažže da ključni faktor ležži u tome kako pacijent definira pozitivno razmiššljanje. Nije dovoljno sakriti strah i nabaciti lažžni osmijeh, kažže on, važžno je iskreno izraziti osjećaje i otvoreno pričati s bliskim osobama.

"Hoće li to smanjiti tumor?" pita se dr Cooper. Na to pitanje nema odgovora. Ali zasigurno je da pozitivan stav i razmiššljanje mogu jako pomoći u liječenju, a na kraju možžda i u izlječenju.

In Portal

 

Povezane vijesti