HPO: U Laško po bodove za plasman na POI u Riu de Janeiro

U slovenskom gradu Laško od 6. do 10. svibnja održat će se jedno od najvećih stolnoteniskih turnira za osobe s invaliditetom na kojem će nastupiti hrvatska reprezentacija 

U slovenskom Laškom se od 6. svibnja održava jedan od najvećih stolnoteniskih turnira na svijetu, a to je 12. Slovenian Open. Inače je ove godine i kvalifikacijski turnir za Paraolimpijske igre. Među oko 400 stolnotenisačica i stolnotenisača iz 50 zemalja je i 10 svjetskih prvakinja i prvaka. Na turniru će sudjelovati i Sandra Paović koja je jedna od njih, najbolja hrvatska i svjetska stolnotenisačica u svojoj kategoriji te prošlogodišnja osvajačica zlatne medalje na Otvorenom prvenstvu Slovenije. Osim Sandre, Hrvatske boje će u Laškom još braniti Helena Dretar-Karić, Anđela Mužinić, Mirjana Lučić, Daniel Lazov, Nino Baša, Tomislav Špalj, Vjekoslav Gregorović i Pavao Jozić.

Slovenian Open gotovo svake godine uvede neki novitet u stolnoteniska natjecanja. Ove godine je to novi sistem u timskim nadmetanjima. Najprije igraju parovi, a potom pojedinačni predstavnici. Ako je rezultat 2:0 natjecanje završava, a ako je 1:1 igra se još jedan pojedinačni meč. Tako će se igrati i na Paraolimpijskim igrama.

Hrvatski predstavnici imaju velika očekivanja od svojih nastupa u Sloveniji budući da je pred paraolimpijska godina, a na nedavno završenom Državnom prvenstvu u Varaždinu potvrdili su svoju dominaciju na nacionalnoj razini.

Državno je prvenstvo okupilo 15 klubova s više od 120 predstavnika u 11 kategorija. Ukupnu pobjedu s 13 osvojenih medalja ostvarila je ekipa Stolnoteniskog kluba invalida URIHO iz Zagreba, za koju nastupa i Sandra Paović. Drugi je bio Stolnoteniski klub invalida Samobor i Sveta Nedjelja, a treće mjesto zauzeli su članovi Stolnoteniskog kluba invalida Varaždin.

Nema sumnje kako će se hrvatski predstavnici iz Slovenije vratiti s novim medaljama.

Tekst: Marko Damjanović