Nataša Kefurt: Projekt "Iskustvo zlata vrijedi" dobar je korak u zapošljavanju osoba s invaliditetom

Sudionici projekta su studenti koji su se izjasnili o svom invaliditetu, tek 300-tinjak u Hrvatskoj, od kojih je vrlo mali postotak onih koji imaju iskustvo rada

Kroz projekt „Iskustvo zlata vrijedi“ Poslovni dnevnik je odlučio proširiti svijest u poslovnoj zajednici i šire te problematizirati pitanje zapošljavanja osoba s invaliditetom u Hrvatskoj kao i u suradnji s partnerima-poslodavcima omogućiti studentima s invaliditetom, koji se prijave na natječaj, radnu praksu s eventualnom kasnijom mogućnošću zapošljavanja.

Sudionici projekta su studenti koji su se izjasnili o svom invaliditetu, tek 300-tinjak u Hrvatskoj, od kojih je vrlo mali postotak onih koji imaju iskustvo rada. Nataša Kefurt, studentica s invaliditetom,  radila je studentsku praksu te nam je iznijela svoje dojmove o važnosti obavljanja studentske prakse i izazovima s kojima se susrela.

Nataša imate 21 godinu, pohađate  Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, smjer Rehabilitacija, što je za Vas značila mogućnost obavljanja prakse i radno iskusto stečeno u tom procesu?
S obzirom da fakultet koji pohađam, odnosno moje buduće zanimanje nisu povezani s područjem u kojem sam odrađivala praksu teško mi je sada točno procijeniti što se tiče poslovnog aspekta kako će mi  to pomoći u mojoj budućnosti. No, mogu sa sigurnošću reći da ako se ikada nađem u situaciji gdje će mi biti potrebna znanja iz područja ekonomije i marketinga, sigurno ću se prvo sjetiti onoga što sam naučila i vidjela tijekom prakse u Dukatu. Kako sam se oduvijek željela upoznati s načinom na koji jedna velika tvrtka funkcionira, ova praksa mi je to i omogućila. I jako sam zbog toga zadovoljna. Zaista sam iz svakog dana provedenog tamo željela izvući maksimum i saznati što više korisnih informacija. Moj općeniti dojam prakse je više nego izvrstan. Nemam nikakvih zamjerki te bi još jednom željela zahvaliti svojim poslodavcima koji su me tako ugodno primili, pokazali svoju tvrtku, naučili mnogim novim i zanimljivim stvarima te odgovorili na sva moja pitanja.

Rekli ste mi da ste se u potpunosti osjećala ravnopravnom sudionicom u odnosu na ostale zaposlenike, no jeste li uočili poteškoće na kojima se može poraditi kao i pozitivne strane projekta?
Osobno nisam naišla ni na jednu prepreku za vrijeme odrađivanja prakse. No, u razgovoru s kolegama koji su također sudjelovali u ovom projektu, imala sam prilike čuti kako im je najveći problem bila organizacija prijevoza do radnog mjesta jer moramo uzeti u obzir da se neki od njih kreću uz pomoć invalidskih kolica, štaka ili hodalice. S druge strane, moja praksa je bila zaista kvalitetna, zanimljiva i dobro osmišljena te bi zaista željela da svaki student koji sudjeluje u projektu „Iskustvo zlata vrijedi“ dobije upravo takvu priliku i iskustvo kakvo sam dobila ja.

Što biste istaknuli vezano uz projekt "Iskustvo zlata vrijedi"?
Smatram da se projekt „Iskustvo zlata vrijedi“ pokazao izrazito dobrim korakom prema uklanjanju barijera s kojim se osobe s invaliditetom tijekom svog zapošljavanja moraju nositi. Na ovaj su način mnogi poslodavci mogli uvidjeti da mladi ljudi bez obzira na svoj invaliditet mogu kvalitetno obavljati posao za koji se obrazuju ili za koji pokazuju izrazit interes.

Svi zainteresirani na projekt se mogu prijaviti preko poveznice http://www.poslovni.hr/sponzorirani/prijavi-se-na-natjecaj-294344.
Detaljnije informacije o projektu „Iskustvo zlata vrijedi“ dostupne su na  poveznici: http://www.poslovni.hr/sponzorirani/iskustvo-zlata-vrijedi-2015-294339
.


Tekst: Božica Ravlić
Foto: Davor Puklavec/PIXELL