Domagoj Margetić: Preko Hypo Grupe iz Hrvatske je izvučeno 48 milijardi eura

"Primarna uloga Hypo banke bila je pranje novca s tajnih računa na koje je bio transferiran novac iz javnih i crnih fondova iz Hrvatske", kazao je istraživački novinar

 

Gotovo 48 milijardi eura, tri državna godišnja proračuna - toliko je novca navodno ukradeno iz  Hrvatske od sredine 90-ih preko Hypo Grupe. 
Privatizacijom društvenih stanova, poduzeća i zemljišta vrtoglavi iznosi završili su na tajnim računima u Lihtenštajnu, Švicarskoj i drugdje. Jedna je to od najvećih afera koja se dogodila posljednjih 20 godina na ovim prostorima. 
Slučaj nije ni izbliza rasvijetljen, niti su u zatvoru završili svi krivci. Pokradene milijarde nisu ni pronađene. A kamoli vraćene.
Istraživački novinar Domagoj Margetić na izvanrednoj konferenciji za novinare predstavio je podatke i dokumente do kojih je došao dok je kao istraživački novinar pisao o Aferi Hypo. 

"Austrijska Hypo banka u Hrvatsku je agresivnije ušla 1995. i 1996. godine, a njezina primarna uloga bila je pranje novca s tajnih računa na koje je bio transferiran novac iz javnih i crnih fondova iz Hrvatske", kazao je Margetić.
Margetić je o izvlačenju novca preko te banke više puta svjedočio u Europskom parlamentu, Europskoj komisiji i pred različitim istražnim tijelima Austrije, Njemačke, Hrvatske, Srbije i BiH. Tvrdi da je u to umiješano niz hrvatskih političara, bankara i poduzetnika, kao i brojne tvrtke.

Izvor: Hrt.hr

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

 

Povezane vijesti