Hrvatski boćari s invaliditetom sudjelovali na Europskom kupu u Barceloni

Natjecatelji iz cijele Europe okupili su se u Kataloniji na natjecanju kako bi osvojiti bodove za nastup na Paraolimpijskim Igrama u Rio de Janeiru 2016.

 

U organizaciji Međunarodne boćarske federacije BIS Fed u Barceloni se od 31. ožujka do 5. travnja održavao Europski Kup u boćanju za osobe s invaliditetom. Otvorenje Hrvatska reprezentacija BC4 par BC3 pojedinačno Natjecatelji iz cijele Europe okupili su se u Kataloniji kako bi osvojili bodove za nastup na Paraolimpijskim Igrama u Rio de Janeiru 2016. godine. Na turniru je sudjelovalo 125 boćara iz 23 države, a natjecali su se u pojedinačnim i ekipnim mečevima. Hrvatski izbornik Milan Maretić na natjecanje je poveo troje predstavnika, a to su Mihajlo Kovačić, Melisa Osmanović i Željko Jarić-Pavičić.

Spomenuta trojka nastupala je u dvije kategorije, Kovačić u BC3 – riječ je o kategoriji u kojoj se igra uz pomoć specijalne rampe, a Osmanović i Jarić Pavičić nastupili su u kategoriji BC4.

Natjecanje je započelo s timskim mečevima, a narednih dana su na rasporedu bili pojedinačni susreti. Unatoč vrsti i težini invaliditeta, fascinantno je bilo vidjeti koliko su sportaši bili utrenirani i precizni tijekom održavanja prvenstva.

Nažalost hrvatski predstavnici prikazali su skromnu igru s kojom u skorašnje vrijeme neće još biti konkurentni na međunarodnoj sceni. Ipak treba pohvaliti Melisu Osmanović koja je ostvarila jednu pobjedu i bila u borbi za prolazak skupine. Najuspješniji boćari dolaze iz Velike Britanije, osvojili su sedam medalja, drugi su bili Portugalci sa šest medalja, a treći su bili Grci i Slovaci s dvije osvojene medalje. Po završetku prvenstva Mihajlo Kovačić zauzeo je posljednje 36. mjesto u kategoriji BC3, Melisa Osmanović zauzela je 12. mjesto, a Željko Jarić-Pavičić 19. mjesto u BC4 kategoriji, dok su u kategoriji parova bili na 10. mjestu. Ovo je potvrda da boćanje za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj napreduje korak po korak.

Sljedeće veliko natjecanje je u Londonu sredinom srpnja, a to je ujedno i posljednja šansa za izboriti nastup na Paraolimpijskim Igrama u Rio de Janeiru.

Rezultati po kategorijama:

BC1 pojedinačno

1 PANAGIOTIS SOULANIS, Grčka

2 ANTONIO MARQUES, Portugal

3 DAVID SMITH, Velika Britanija

BC2 pojedinačno

1 NIGEL MURRAY, Velika Britanija

2 JOSHUA ROWE, Velika Britanija

3 CRISTINA GONCALVES, Portugal

BC3 pojedinačno

1 JACOB THOMAS, Velika Britanija

2 ARMANDO COSTA, Portugal

3 PIETER CILISSEN, Belgija

BC4 pojedinačno

1 KEIRAN STEER, Velika Britanija

2 ROBERT DURKOVIĆ, Slovačka

3 DOMINGOS VIEIRA, Portugal

BC3 parovi

1 Grčka

2 Češka

3 Portugal

BC4 parovi

1 Slovačka

2 Velika Britanija

3 Portugal

BC1 i BC2 parovi

1 Velika Britanija

2 Španjolska

3 Nizozemska

 

Tekst i foto: Marko Damjanović