Grad Zagreb pomoći će KB Sveti Duh u plaćanju odštete obitelji Ivankić

Grad Zagreb, kao osnivač Kliničke bolnice Sveti Duh, pomoći će toj bolnici koja mu se obratila za pomoć nakon što je dobila pravomoćnu presudu po kojoj oko tri milijuna kuna moraju isplatiti obitelji Dragice Ivankić, preminule pri porodu u toj bolnici 2002. godine

Općinski sud u Zagrebu prije dva mjeseca donio je pravomoćnu presudu u građanskoj odštetnoj parnici, na temelju tužbe koju je 2003. podnio Robert Ivankić, suprug preminule rodilje Dragice Ivankić.

Upitani za komentar iz Bolnice su u četvrtak Hini rekli da će postupiti sukladno pravomoćnoj sudskoj presudi u najkraćem mogućem roku, no i da su se, zbog nedostatnih mjesečnih prihoda za ukupnu djelatnost, obratili Gradu Zagrebu.

Iz Grada, koji je prošle godine za sanaciju dugova KB Sveti Duh već izdvojio milijun kuna, kažu da je Grad Zagreb kao osnivač te bolnice solidarno odgovoran za njezine obaveze te poručuju da će "u okvirima svojih zakonskih obveza iznaći mogućnost postupanja temeljem sudske presude".

No, kada će se o tome raspravljati na Gradskoj skupštini, iz Grada se nije moglo doznati.

Dragica Ivankić (34) pri porodu je umrla s djetetom na bolničkom krevetu 21. veljače 2002. nakon čega su uslijedili medijski napisi o nemaru i nestručnosti liječnika, nastojanju tadašnjeg predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo Asima Kurjaka da se cijeli slučaj zataška te falsificira medicinsku dokumentaciju o uzroku smrti.

Zbog sumnje u prikrivanje kaznenog djela Državno odvjetništvo je pokrenuo i postupak protiv Kurjaka 2006. no zbog nedostatka dokaza proglašen je nevinim.

Suprug Dragice Ivankić podnio je i privatnu tužbu protiv Kurjaka. U tom je procesu na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu 2008. godine Kurjak proglašen krivim i prvostupanjskom presudom osuđen na zatvorsku kaznu. No, pravomoćna presuda zbog zastare nije donesena.

Trojica liječnika KB Sveti Duh Mislav Luka Domljan, Fadil Hassan i Renato Bauman nepravomoćnom presudom Općinskog kaznenog suda u Zagrebu 2012. oslobođeni su optužbe za nesavjesno liječenje Dragice Ivankić.

Hina