Nogomet u kolicima: Novi sport koji je 'zaludio' osobe s invaliditetom

Za igranje nogometa potrebna su 'moćna kolica', skupa i trenutačno nedostupna brojnim osobama s invaliditetom u Hrvatskoj i regiji, no bilo bi više no poželjno kada bi se ovaj sport 'udomaćio' i na našim prostorima

 

Imali smo prilike vidjeti koliko je uzbudljiva košarka u kolicima, no trenutačno je u Americi izuzetno popularan nogomet za osobe s invaliditetom!

Mogu ga igrati svi bez obzira na godine, uzrast ili iskustvo, a u SAD-u se popularno zove Power soccer’ (Moćni nogomet).

Tako se u gradu Barlingtonu već četvrti put održava memorijalni turnir pod nazivom Kup Zacha Stamatisa’.

"Power soccer dio je velike nacionalne organizacije, zapravo je dio svjetske organizacije. Moj sin Zach bavio se ovim sportom nekih pet ilišest godina dok, nažalost, nije poginuo u prometnoj nesreći. Tako je sada ovaj turnir posvećen njemu, njegovoj ljubavi i strasti prema ovom sportu’’, kaže jedan otac Zacha Stamatisa.

"Veoma je zabavno, ovo je jedan od rijetkih natjecateljskih sportova u državi za ljude koji koriste takozvana moćna kolica. Odrastao sam promatrajući klubove u Bostonu, ali nikada nisam sudjelovao kao igrač. Sjajno je što sada imam i ovu mogućnost aktivno sudjelovati i igrati. Mislim da svi uživamo’’, kaže nogometaš Jerry Boyd.

Za igranje nogometa potrebna su 'moćna kolica', skupa i trenutačno nedostupna brojnim osobama s invaliditetom u Hrvatskoj i regiji, no bilo bi više no poželjno kada bi se ovaj sport 'udomaćio' i na našim prostorima.

Izvor: disabilityinfo.me

 

Povezane vijesti