Nikotin je out: Osobe koje puše gotovo sigurno će oboljeti od osteoporoze

U Hrvatskoj od osteoporoze boluje više od 250.000 žena, dok je broj muškaraca gotovo desetorostruko manji

 

Osteoporoza je poremećaj gubitka koštane mase, a tipičan je za žene u postmenopauzi, te može uzrokovati frakture. I muškarci mogu oboljeti od osteoporoze, a najčešći je uzrok alkoholizam. Potaknuti je može i gubitak testosterona. Do bolesti dolazi kada osteoklasti napadaju i razgrađuju kost, a osteoblasti nisu u mogućnosti potpuno obnoviti kost, kao što je u normalnim okolnostima slučaj.

Koštana masa se izgrađuje u mladosti i doba spolne zrelosti. Količina koštane mase ustaljuje se oko tridesete godine, a nakon četrdesete se postupno gubi (do 1 posto godišnje). Postoje dva osnovna oblika ove bolesti. Prvi oblik bolesti javlja se kod žena oko pedesete godine u menopauzi.

Muškarci koji puše imaju 58 posto veći rizik za osteoporozu od ostalih muškaraca, objavili su američki znanstvenici nakon analize podataka za više od 3.000 ispitanika. Muškarci koji puše imaju veće izglede za prisutnost osteoporoze i od žena koje puše, javlja stručni časopis Annals of the American Thoracic Society. Uz to, pušenje je kod muškaraca bilo povezano s većim izgledima za komplikacije nakon frakture kuka. Osteoporoza pogađa prosječno 1 od 10 žena starijih od 50 godina, te 1 od 50 muškaraca te dobi.

Prema novim nalazima, rizik za ostoeoporozu je bio čak 84 posto veći kod pušača koji su imali i dijagnozu kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB).

U Hrvatskoj od osteoporoze boluje više od 250.000 žena, a više od 400.000 žena ima osteopeniju, pojavu smanjene gustoće kostiju koja prethodi osteoporozi. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj muškaraca s osteoporozom oko 30.000.

Predviđa se da će u svijetu zbog osteoporoze broj prijeloma narasti na osam milijuna u 2025. godini.

Stručne procjene govore da u svijetu od osam do deset posto populacije pati od osteoporoze, a očekuje se da će se u sljedećih 20 godina broj oboljelih od osteoporoze udvostručiti zbog starenja svjetske populacije te sve manjeg kretanja i sve lošije prehrane.

Marko Damjanović

 

Povezane vijesti