Igor Bodiša: Slavonski inženjer projektirao platformu za plaže namijenjenu osobama s invaliditetom

Aqaulifter je jednostavno i moderno rješenje koje osobama s invaliditetom osigurava siguran i jednostavan ulazak u vodu

 

Hrvatska obala nije za sve turiste jednako dostupna, a upravo je ta činjenica potakla inženjera elektrotehnike Igora Bodiša iz Slavonskog Broda da se posveti razvoju platforme za prijenos osoba s invaliditetom u more.

Do ideje je došao dok je bio svjedok degradirajuće situacije za kupača u invalidskim kolicima na jednoj plaži na Jadranu. Muškarac u invalidskim kolicima, naime, ni uz najveće napore nije mogla ući u more, a pritom se nije našao nitko tko bi mu pomogao. Po povratku s godišnjeg odmora, Igor se bacio na posao, krenuo je u izradu skica, ideja, rješenje, izradu prvog prototipa, a potom stvorio prvo automatizirano pomagalo za osobe s invaliditetom. Rezultat Igorova napora je pomagalo za ulazak u more, jedinstveno postignuće asistivne tehnologije jer ima samo jedan elektromotor i pruža potpunu samostalnost korisniku.

Dao mu je ime Aqaulifter, jednostavno i moderno rješenje koje osobama s invaliditetom osigurava siguran i jednostavan ulazak u vodu. Zakretanje, spuštanje i podizanje sjedala na Aqualifteru je u potpunosti automatizirano. Aqualifterom se jednostavno upravlja pritiskom na tipku dolje ili gore. Tipke mogu biti ugrađene na sjedalu, kućištu ili na daljinskom upravljaču s kojim može upravljati sam korisnik dizala. Trenutno je sedam (Novalja, Split, Bol, Vodice, Podgora, Murter, Krk) hrvatskih gradova na svoje gradske plaže postavilo Aqualifter, no nema sumnje kako će taj broj rasti u predstojećem razdoblju.

Inženjer Igor Bodiša za svoj je izum dobio šest zlatnih, srebrnih i brončanih medalja na sajmovima u Hrvatskoj, Njemačkoj i Belgiji.

Inovator je za vrijeme konstruiranja Aqualifetra mislio da se mogući sponzori ili donatori na proizvodu mogu reklamirati, pa je tako na Aqualifter moguće ugraditi reklamni prostor, čijim iznajmljivanjem bi se moglo pomoći lokalnoj udruzi osoba s invaliditetom. Ideja za postavljanje reklamnog prostora na Aqualifter dobro je prihvaćena od jedne velike kompanije, no zbog raznih okolnosti do sada nije realizirana.

Za više informacija Igora Bodiša možete kontaktirati na e-mail: mail@elektromotori.hr; elektromotori@gmail.com ili na telefon 092 286 45 46

Marko Damjanović

 

Povezane vijesti