Trebam li prijaviti zlostavljanje bivše djevojke?

PITANJE S. G. : Poštovani, imam 22 godine i jedan veliki problem. Naime, prije godinu dana upoznao sam jednu predivnu djevojku u rodnom gradu dok smo išli kod ortopeda.

Čim smo razmijenili brojeve počelo je ludo dopisivanje. Ona je tri godine mlađa od mene, ali dobro smo se uklopili. Nevjerojatno kako dvoje ljudi može imati toliko sličnosti i toliko tema za razgovor. Sve je ukazivalo na to da će naše poznanstvo prijeći u vezu. Ja sam zbog nje gotovo svakog tjedna išao kući iz mjesta gdje studiram. Uvijek smo izlazili sami i vodili bi duge razgovore. Svi su mislili da smo već u vezi jer smo se cijelo vrijeme ponašali kao da smo par, ali s vremenom ja sam dolazio sve manje kući zato što sam na fakultetu imao dosta za učiti.  Kada sam se nakon nekog vremena vratio kući, dočekao me je šok. Ona se za to vrijeme 'slizala' s jednim dečkom za kojeg znam da je problematičan. Bilo je čak glasina da je nasilan i sklon alkoholu, ali to ne znam pouzdano.

Uglavnom, nedavno sam je vidio s masnicom na licu, a kad sam je pitao što je to ona mi je rekla da to nije moj problem.

Trebam li tog nasilnika prijaviti policiji ili se sam s njime obračunati?
Molim vas za pomoć jer više ne znam što da napravim.

 

ODGOVOR: Žalosna je činjenica pojava nasilničkoga ponašanja u vezama, naročito u ljubavnim vezama. Ljubav i zlostavljanje ne idu zajedno. Zato djevojke i žene o tome ne bi smjele šutjeti, zataškavati nasilničko ponašanje svoga partnera, niti pod svaku cijenu ostajati u takvim vezama.

Poštovani mladiću, upoznali ste mladu djevojku koja Vas je privukla, dobro ste se „uklopili“ i „sve je ukazivalo da će vaše poznanstvo prijeći u vezu“. No, umjesto toga da uistinu postanete par, ona se nakon nekog vremena okrenula k drugom dečku, problematična ponašanja. Zašto je to učinila?

Razlog tome ne bi trebao biti Vaše odsustvo zbog povećanih obveza na fakultetu, jer prava ljubav može izdržati vrijeme odvojenosti. Takve okolnosti mogu biti test za provjeru koliko nam je doista do nekoga stalo.

Dragi S., nikako Vam ne bih savjetovala osobno obračunavanje s mladićem kojega smatrate nasilnikom. Što se tiče prijavljivanja policiji mislim da za taj čin treba imati konkretne dokaze ili biti svjedokom napada tj. nasilničkog ponašanja prema djevojci. Naime, kažete kako ne znate pouzdano ima li istine u tim glasinama koje su došle do Vas (da je nasilan i sklon alkoholu), a djevojka Vam je dala do znanja kako to „nije Vaš problem“.  Njezin svakako jest.

Razumljivo je da Vam nije svejedno što se događa s djevojkom koja Vam se sviđa i jasno je da ne možete zatvoriti oči na ono što se događa. 

Želite je zaštititi, ali izgleda da Vam ona to na neki način ne dopušta. Ipak, pokušajte s njom prijateljski razgovarati. Recite joj kako ste zabrinuti za nju, draga Vam je i smatrate kako nije u redu da je itko zlostavlja ili maltretira, te kako to ne smije dozvoliti i tolerirati. Recite joj da zaslužuje puno više i bolje.

Na žalost, ponekad nam nije moguće „spasiti“ dragu osobu, i to ne samo od druge osobe i njezinog nasilničkog ponašanja, nego još više od nje same.
Vjerojatno ova djevojka spada u osobe koje moraju stjecati iskustvo i učiti na najgrublji način, osobnim iskustvom.

Vaše je da je pokušate odvratiti od tog nasilničnog odnosa, no na kraju, morate joj pustiti slobodu osobnog izbora, makar on trenutno bio vrlo pogrešan i na njezinu štetu.

Ono što možete učiniti jest ostati joj dovoljno blizu, da joj se, ukoliko to zatreba, možete naći pri ruci.

Zadruga Martinov plašt

Marijanka Globan