Pametni zabavni park za osobe s invaliditetom

Park je zamišljen na način da u potpunosti zadovoljava sve potrebe kao što su posluživanje hrane i pića bez obzira na spol, dob ili kulturnu pozadinu, te osigurava potpunu dostupnost za sve osobe sa invaliditetom

U Saudijskoj Arabiji osobe s invaliditetom traže od vlasti izgradnju pametnog  zabavnog parka namijenjenog prvenstveno njima. Park bi bio napravljen prema modelu princa Sauda bin Naifa, predvođen grupacijom Al Turki u istočnoj provinciji.

Prvi park takve vrste izgrađen je u Britaniji te u potpunosti zadovoljava potrebe osoba sa invaliditetom. Naglasak je na potrebama ljudi sa raznim vrstama invaliditeta, a ne samo onih u invalidskim kolicima. Govoreći o potrebama parka naglašeno je :“Kada slijepa osoba provodi vrijeme u zabavnom parku, ona želi uživati bez ičije pomoći.“ Vođen tim mišljenjem Abdulahram Al  Shamman iz grupacije Al Turki podržao je ovu izvrsnu ideju kao vizualno veliki izazov za uživanje i druženje međusobno.

Park je zamišljen na način da u potpunosti zadovoljava sve potrebe kao što su posluživanje hrane i pića bez obzira na spol, dob ili kulturnu pozadinu, te osigurava potpunu dostupnost za sve osobe sa invaliditetom. Promotori ove ideje su objasnili da se na taj način razbija tradicionalni dizajn kako bi se olakšalo obrazovanje i učenje te promicala individualna i kolektivna inicijativa koja se temelji na njegovanju kulture održivosti i razvoja.

Park predstavlja život i vitalnost. Prekrasan zvuk vode koja teče u polukružnim valovima iz osmerokatne fontane smještene u središtu parka namijenjen je za podizanje ljudskoga duha. „Taj divan zvuk pomiješan sa svježim zrakom naglašava čudesan aspekt islamske baštine u korištenju vode.“-rekao je Al Shamman.

Dodao je da je grupacija Al Turki željela da park postane kao neka vrsta svjetionika učenja i znanja gdje bi posjetitelji mogli steći nove vještine i znanja te doseći univerzalne ljudske vrijednosti. Na taj način bi se pozitivna energija prenosila i u njihove zajednice. „Smatramo da bi civilizirana zajednica trebala olakšati pristup javnim mjestima za učenje i zabavu osobama sa invaliditetom u skladu sa međunarodnim standardima.“  Objasnio je kako je u svrhu stvaranja pozitivnog okruženja park dizajniran  prema raznim potrebama osoba sa invaliditetom.

Posebni ulazi za osobe u invalidskim kolicima, izolacija podzemnih zvukova, opominjujući signali u cijelom parku za slabovidne, ugradnja audio sustava koji radi automatski te vodi posjetitelja kroz park. Tu bi se također nalazili i zidovi sa vizualnom prezentacijom te  pisani tekst  preveden na znakovni jezik za osobe oštećena sluha.

4000 četvornih metara parka dostupno je za sve umjetnike koji žele besplatno predstaviti svoje aktivnosti. Osim toga i sve vladine agencije koje trebaju predstaviti programe vrijedne za zajednicu mogu se obratiti upravi parka.

In Portal