Moja priča: Jasmin Džemiđić

On je urnebesni stand up, bolje rečeno sjedeći, komičar koji svoju raju u Sarajevu nasmijava do suza, a istodobno se bori protiv predrasuda prema osobama s invaliditetom. Tema njegovih šala, dakako, upravo su osobe s invaliditetom i komične situacije iz njihove svakodnevice

 

Jasmin Džemiđić izmamit će vam osmijeh na lice i sigurno nije tip osobe koja budi sažaljenje koje najčešće kao stigmu nose osobe s invaliditetom. Mladić rođen i odrastao u Sarajevu, koje mu je i danas dom, ostao mi je u sjećanju još prije pet, šest godina kada je izjavio da ide kući tramvajem. Volim tramvaje, ali ove naše zagrebačke. Nisam mogla zamisliti kako on ulazi s kolicima obzirom da sarajevski tramvaji i danas imaju rukohvat na sredini ulaznih stepenica. Tada mi je odgovorio: "Ima raje koja će pomoći".

"Bolujem od dječje paralize od rođenja, a što se tiče toga kako sam se nosio s tim, mislim da je tu put za sve osobe sa invaliditetom manje više isti", govori Jasmin.

"Prihvatiš li svoje stanje tijekom nekog vremenskog razdoblja u životu, onda ga možeš i navesti u svoju korist. Ne pomiriš li se s tim, onda je životni put duplo teži. Ja sam odlučio da ne želim biti onaj koji će cijeli svoj život kukati i plakati nad svojim stanjem, već sam shvatio u jednom trenutku da ću ga maksimalno iskoristiti za vlastiti probitak."

Kako bi ovaj svijet izgledao da nas više razmišlja u tom pravcu? Školovanje Jasmin pamti kao sretan period u kojem je imao rijetku sreću. Od prvog razreda pa sve do fakulteta bio je okružen ljudima koji su ga gledali prvenstveno kao osobu. Ističe da ni u jednom trenutku nije imao problem s jednom od najvećih barijera osoba s invaliditetom. Barijerama u ljudskim glavama! Teškoće su mu tada, kao i danas, predstavljale arhitektonske barijere obzirom da je pristupačnost u Sarajevu veliki problem. No zato postoji, kaže Jasmin, raja koja olakšava svaku prepreku.

"Početak moje karijere kao stand up ili sit down komičara je bio sasvim slučajan", kaže Jasmin. "Vidio sam reklamu na internetu da će se održati noć stand up komičara amatera te se prijavio i osvojio drugo mjesto. Nakon toga se održalo još jedno takmičenje pod nazivom 'Šeret', i tu sam bio jedan od finalista, te tako osvojio angažman u Magaci kabareu.

Trenutno radim na projektu pod nazivom ' Sit down comedian project'. Projekt je podržao narod SAD-a kroz United States Embassy to Bosnia and Herzegovina i podršku Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo. Obuhvaća turneju kojom ćemo obići deset gradova u BiH: Bihać, Livno, Mostar, Trebinje, Brčko,Tuzlu, Bjeljinu, Banja Luku, Prijedor i na kraju Sarajevo. Poanta turneje, mimo same komedije i smijeha, je ukazati na nepristupačnost u kulturnim centrima, točnije na nepristupačnost bina i pozornica. Time se onemogućava osobi s invaliditetom da ravnopravno sudjeluje u kulturnom životu BiH. Sa mnom na turneji su i dvojica mojih kolega stand up komičara Filip Andronik i Navid Bulbulija, a idejni tvorac projekta i predstave je Emir Kapetanović, inače umjetnički direktor Magacin kabarea.

Tema mojih šala su upravo osobe s invaliditetom, što i nije neko iznenađenje. Razlika je u načinu na koji ih predstavljam u svojim šalama i pri tome razbijam tabue o tome da smo neki jadnici koje treba žaliti. Dapače, govorim o tome kako su neke osobe s invaliditetom bezobrazne, jer naravno da ima i toga", tumači Jasmin.

Najveća prepreka u Jasminovu radu su nepristupačnost klubova u kojima nastupa, no upravo na promjenama i radi. Aktivnosti udruženja osoba s invaliditetom, kaže, zapravo su i jedine aktivnosti koje imaju u BiH. Podrška od države je slaba, tako da se najčešće oslanjaju na strane organizacije koje u najvećem broju slučajeva i pomažu. Naglašava da su osobe s invaliditetom u BiH jako aktivne, puno toga su učinile do sada, a rade i dalje.

"Plan mi je biti živ i relativno zdrav, jer za neke stvari sam zakasnio, a planiram u hodu. Naravno da želim napraviti što više u svojoj karijeri. U stand up komediji, pored toga što je bitno da ja nasmijem druge ljude, meni je jako važno da promoviram sve osobe s invaliditetom i pokažem da i mi vrijedimo. Drago bi mi bilo ako sam dao doprinos tome da se na nas gleda drugačije, to mi je najveći cilj. Trenutno me se može vidjeti u caffe clubu 'Gogo', to je moje matično mjesto i mjesto gdje se održavaju sve predstave Magacin kabarea" završio je Jasmin svoju životnu priču.

Dođete li u Sarajevo ne zaboravite potražiti Jasmina i nasmijati se zajedno s njim. Više o Magacin kabareu možete saznati na www.magacinkabare.com.

Božica Ravlić

Foto: Magacin Kabare 

 

Povezane vijesti