Italija: Povećava se broj onih koji su umrli zbog cjepiva protiv gripe

Trenutno još nije poznato postoji li uzročna povezanost cijepljenja sa smrću preminulih osoba, no Fluad je adjuvantirano cjepivo protiv gripe koje se u Hrvatskoj ne koristi


Broj osoba umrlih u Italiji nakon što su primili cjepivo protiv gripe tvrtke Novartis porastao je na 13, objavile su u nedjelju talijanske medicinske vlasti, prenose agencije.

Talijanska medicinska agencija (AIFA) upozorila je da nije potrebno dizati paniku i naglasila da još uvijek nema dokaza da je cjepivo Fluad koje proizvodi švicarska tvrtka odgovorno za te smrti, objavila je agencija dpa.

AIFA je u četvrtak objavila, pošto su preminule četiri osobe, da je s tržišta preventivno povukla dvije proizvodne serije Fluada, dok se ne provedu dodatne studije koje bi trebale utvrditi postoji li veza između smrti u Italiji i cjepiva, koje se koristi od 1997. i koje su dosad bez posljedica primili deseci milijuna ljudi.

Do nedjelje je ukupno trinaest smrtnih slučajeva u Italiji povezano s primanjem cjepiva Fluada.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izvijestio je u petak da se u Hrvatskoj ne korisiti cjepivo protiv gripe Fluad.

Trenutno još nije poznato postoji li uzročna povezanost cijepljenja sa smrću preminulih osoba, no Fluad je adjuvantirano cjepivo protiv gripe koje se u Hrvatskoj ne koristi, priopćila je Služba za epidemiologiju HZJZ-a.

Ove godine se u Hrvatskoj koristi cjepivo drugog proizvođača, neadjuvantirano podjedinično cjepivo Influvac, koje je bilo u upotrebi i prošle sezone gripe.

Hina

 

Povezane vijesti